Zicht op Doesburg, 2019, 40 x 50 cm
Zicht op Doesburg, 2019, 40 x 50 cm (Foto: A.Zwager)

Expositie van schilderijen Anneke Zwager in Slingeland Ziekenhuis

Doetinchem - Tot eind januari zijn de schilderijen van Anneke Zwager te zien in het Slingeland Ziekenhuis. De werken zijn te vinden in de gangen van de poliklinieken op de begane grond.

Anneke woont in het buitengebied, vlakbij Doetinchem. In het landschap om haar heen vindt zij haar inspiratie voor het schilderen. Zij maakt landschappen in acrylverf op doek, soms in zachte kleuren, soms wat harder.

Zelf zegt zij daarover: “Ik heb van jongs af aan altijd veel getekend. Sinds een jaar of vijftien schilder ik. De rustige sfeer van het buitengebied vráágt daar gewoon om. En elk seizoen heeft zijn eigen thema’s en zijn eigen kleurenpalet. Genoeg inspiratie dus.”

Elk schilderij begint met buiten schilderen. Dat is voor haar de basis van al het schilderwerk. En het fijnste om te doen. Buiten met de wind door de haren en de zon op de huid, in zomer en winter. Lekker geconcentreerd werken achter de ezel. Het begint met goed kijken, dan tekenen en schilderen. In het atelier wordt het schilderij verder afgemaakt. Niet altijd is het dan een letterlijke weergave van het landschap maar haar eigen verbeelding ervan.

Wat opvalt in het werk is de rustige sfeer. Zwager: “Zo gauw ik buiten kom, treft de rust en de verstilling mij altijd weer. En wát ik ook schilder, die rust sluipt er altijd weer in. “

Veel kijkers zeggen relaxed te worden van haar schilderijen. Zelf vindt zij het van belang als mensen zich bewust worden van het effect van een rustige omgeving op hun functioneren. Zeker in de huidige 24uurs economie. Zo gaat het werk weer een eigen leven leiden.

www.annekezwager.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden