Catia (links) en Cynthia gaan naar de Noordkaap. (foto: Roel Kleinpenning)
Catia (links) en Cynthia gaan naar de Noordkaap. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Ruim honderd pk voor braaf paard

Doetinchem - Een slipcursus op ijs, uit een ondersteboven gedraaide auto klimmen. Zevenduizend kilometer rijden in het donker naar de Noordkaap. Waarom zou je dat doen? Voor een paard!

door Feikje Breimer

Vriendinnen Cynthia Chudaska en Catia de Souza zijn gelukkig niet bang voor een sneeuwstorm en rijden over ijs schrikt ze al helemaal niet af. Gelukkig maar, want dat is precies wat ze gaan doen om geld in te zamelen. Ze willen graag een paard, een brave appaloosa om precies te zijn. Niet voor zichzelf maar voor manege Zandewierde in Klein-Wehl. Een bijzondere manege voor bijzondere mensen voor wie paardrijden niet vanzelfsprekend is, maar waar paarden het leven wel iets vanzelfsprekender maken.

Sneeuwstorm

Cynthia en Catia reden drie jaar geleden al een keer naar de Noordkaap met Navigate North en weten hoe de rit ongeveer verloopt. Cynthia: "We rijden met nog 28 Nederlandse teams vanuit Torsby in Zweden naar de Noordkaap. Een rit van 7.000 kilometer die we in een week afleggen. We vertrekken op 17 januari en komen terug op 25 januari. Het is geen race maar vooral een puzzelrit. Je krijgt 's morgens de coördinaten en verder moet je maar zien dat je daar komt." Catia herinnert zich de vorige rit nog goed. "Tijdens een sneeuwstorm viel de navigatie uit, dat was best spannend. We waren het enige team met alleen vrouwen. De andere deelnemers zochten steeds contact om te vragen hoe het ging."

De omstandigheden zijn extreem, er ligt vaker wel ijs dan geen ijs op de weg. Temperaturen van 30 graden onder nul zijn normaal en door de poolnacht is het vooral een donkere rit. Cynthia: "Dankzij sponsors kunnen we rijden in een Mercedes met speciale banden en een prima uitrusting. Vorige keer kregen we via het televisieprogramma Puur Geluk van RTL 4 speciale koplampen; zogenoemde verstralers. Die gebruiken we nu natuurlijk weer. Op deze manier kan al het geld dat we inzamelen rechtstreeks naar manege Zandewierde."

Rolstoelmenwagen

Terwijl Cynthia en Catia met 122 paardenkracht naar de Noordkaap rijden liggen op Zandewierde mensen met een beperking in het huifbed. Met behulp van een bed-achtige constructie op de rug van twee paarden schommelen ze gelijkmatig heen en weer. De rolstoelmenwagen biedt ruimte voor een rolstoel op de bok. Zo is er geen enkele belemmering om te mennen. Cynthia lacht "Inderdaad! Wij zetten heel veel paardenkrachten in om geld in te zamelen voor maar één paardenkracht. Maar de paarden die op Zandewierde staan moeten heel braaf zijn en goed getraind. Alle steun is dus welkom om een nieuw paard te kunnen kopen."

Doneren of vragen? Mail
cynthia.chudaska@gmail.com of bel 0627003397. U kunt uw donatie overmaken naar Stichting Change by Challenge bankrekeningnummer NL30 INGB 0007309303 onder vermelding van donatie Zandewierde NN 2020

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden