Joke Otten met op de afbeelding Irene Hoogveld (links) en pianiste Hanke Scheffer. (foto: Roel Kleinpenning)
Joke Otten met op de afbeelding Irene Hoogveld (links) en pianiste Hanke Scheffer. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Na tien jaar weer terug in de Wingerd'

Doetinchem - Zaterdag 11 januari geven sopraan Irene Hoogveld en pianiste Hanke Scheffer een concert in kerkelijk centrum de Wingerd in Doetinchem. "Dat wordt wel een hoogtepunt in de reeks koffieconcerten tot nu toe."

door Hans Hissink

De werkgroep 'Open kerk' organiseert activiteiten waarbij mensen de Wingerd voor andere dingen kunnen bezoeken dan alleen een kerkdienst. Joke Okken is betrokken bij de werkgroep en organiseert de muziekconcerten. Deze worden van september tot en met april iedere tweede zaterdag van de maand gehouden. "De koffieconcerten vinden nu zo'n 14 jaar plaats. Overigens staan iedere ochtend de kerkdeuren van 10.00 tot 12.00 uur open om koffie te komen drinken of een expositie te bezoeken. De concerten en inloopochtenden zijn voor iedereen vrij toegankelijk en uiteraard niet alleen voor de 'kerkmensen'."

Zaterdag 11 januari geeft Irene Hoogveld een concert in de Wingerd in Doetinchem. Zij is aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en de Guildhall School of Music in Londen tweemaal cum laude afgestudeerd en zingt in 2020 in operaproducties met onder meer De Nationale Opera. "Precies tien jaar geleden gaf de Wingerd mij voor de eerste keer een podium. Bijzonder om te ervaren dat mensen speciaal voor mij kwamen. Ik speelde toen klassiek piano. Nu sta ik op hetzelfde podium, maar nu als gelouterd zangeres door alle ervaringen die ik in die tien jaar heb opgedaan."

Na haar terugkomst uit Londen is Irene weer blij in Nederland te zijn. "Londen is een droomplek, maar heel duur en met veel mensen die hetzelfde doel hebben als ik, een steeds betere zangeres worden. Daarom is het best lekker om weer terug in Zwolle te zijn. Met deze concerten wil ik mensen kennis laten maken met klassieke muziek."
De in Doetinchem getogen sopraan is veelzijdig. "Ik houd van opera door de glitter en glamour en van een oratorium door de verstilde en emotionele momenten, maar ook van modern klassiek met haar eigen mooie dingen. Belangrijk is dat ik door de muziek de verbinding met de mensen wil laten plaats vinden, daar gaat het voor mij om. Muziek maken en mogen delen met mensen, dat is het mooiste wat er is."

Hanke Scheffer

Voor dit concert werkt Irene Hoogveld samen met pianiste Hanke Scheffer, ook een bekende van de Wingerd en alumna van het ArtEZ Conservatorium. Hanke is actief in kamermuziek met onder andere het Odayin trio, werkt in muziektheaterproducties en als pianodocente. Samen presenteert het duo tijdens dit ochtendconcert een combinatie van nieuwe werken en bekende klassiekers. Hanke Scheffer speelt daarnaast voor de eerste keer het stuk Ersilia, gecomponeerd door Ivo van Emmerik.
Het concert van Irene Hoogveld en Hanke Scheffer is op zaterdag 11 januari in de Wingerd aan de Bongerd 4 in Doetinchem, begint om 10.30 uur en is vrij toegankelijk.

Meer berichten