Foto: Ronald Falke

Leerlingen maken levenscollages met ouderen

Doetinchem - Wie bent u eigenlijk? Wat zijn de dingen die u belangrijk vindt, waar wordt u blij van? Met deze en nog veel meer vragen gaan ouderen van Sensire Den Ooiman en leerlingen van het Metzo College in gesprek in januari tijdens het Lang Leve Kunstproject hARTebeeld van de Gruitpoort.

Samen maken ze vervolgens een soort levenscollage van alles wat belangrijk is voor de oudere. Kunstenares Berna Bonekamp begeleidt het geheel.

De ingelijste collage krijgt een ereplaats in de kamer van de oudere en zo kan bijvoorbeeld de zorg snel zien waar de bewoner in geïnteresseerd is.

Het idee van dit project komt van een trouwe vrijwilliger van Den Ooiman, Truus ten Brinke. Truus is ook ambassadeur van Lang Leve Kunst, ze denkt mee over nieuwe projecten en vangt vrijwilligers op die bijvoorbeeld komen zingen in het woonzorgcentrum. Ze merkte op dat het voor mensen heel fijn is om even te kunnen praten met een zorgmedewerker, maar dat het soms ook best lastig is om in de korte tijd die er vaak is een goed onderwerp te vinden: "Met zo'n collage zie je in een klap een heleboel onderwerpen die kunnen leiden tot een goed gesprek!"

Tijdens het project gaan negen leerlingen met profiel Zorg & Welzijn samen met beeldend kunstenares Berna Bonekamp naar verpleeghuis Den Ooiman. Daar vormen ze koppels met ouderen van de afdeling Parkinson en helpen ze bij het maken van een levenscollage. Ondertussen is er volop tijd om over van alles met elkaar te praten. Ter voorbereiding geeft Berna een les op school.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden