Mark Boumans tijdens de nieuwjaarsreceptie.
Mark Boumans tijdens de nieuwjaarsreceptie. (Foto: Bert Vinkenborg)

In gesprek met de burgemeester: Nieuwjaarsreceptie

Burgemeester, 6 januari waren ruim 300 gasten in Amphion voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Het leek meer op een onemanshow dan op een traditionele receptie. Welke boodschap wilde u overbrengen?

"Een nieuwjaarsreceptie moet volgens mij een leuke bijeenkomst zijn waar je elkaar ontmoet, maar waar je ook een boodschap kunt verkondigen. Ik houd ervan het luchtig te houden. We hadden Sanne Vriezen aan de piano en als zangeres. Elk jaar zetten we ook wel iemand in het zonnetje. Dit jaar waren het diverse mensen in het kader van Hallo Buren. De boodschap was vooral naar elkaar te kijken en wat voor elkaar te doen.Verder haakte ik in op het rapport van de WUR over de toestand van Nederland over honderd jaar, dus in 2120. We zien dan in die visie dat Doetinchem een steeds prominentere plek in ons land gaat innemen."


Er waren ook Duitse gasten. Wie waren dat?

"Er waren gasten uit Raesfeld en Bocholt. Met Raesfeld, waarvan de burgemeester onze gast was, hebben we via Wehl al jarenlang een partnerschap. Bocholt was met de stellvertretende Bürgermeister voor het eerst hier. Zij kennen de manier van presentatie zoals wij dat hier deden niet en waren daardoor zeer verrast."


Wie waren er nog meer?

"Er waren ook wat ik maar 'ongebonden burgers' noemen wil. Van de laatste groep onder andere mensen die na jaren weggeweest te zijn weer terug waren in onze stad en blij verrast waren over het niveau wat ze nu hier vinden."


Waar gaat we naartoe in 2020?

"Doetinchem is sinds kort de grens van 58.000 inwoners gepasseerd en die groei zet door. Het geboortecijfer is ook licht positief. Er kunnen nog wel meer mensen vanuit de Randstad naar onze gemeente komen. Het voorzieningenniveau is hoog, maar er moet nog wel wat gebeuren aan onze bereikbaarheid. De aansluiting met de A15 en de verbetering van de A12 komt er over niet al te lange tijd aan. De verdubbeling van het spoor Arnhem - Doetinchem zal wat langer duren maar moet er zeker ook komen."


Wat zijn uw voornemens voor 2020 en welke daarvan wilt u aan de inwoners van de gemeente Doetinchem meegeven?

"Ik moet dit jaar wat aan mijn gewicht gaan doen. Sinds ik hier ben, is dat toegenomen. Voor de gemeente wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de woningbouw. Daarmee kunnen we ook onze belangrijke voorzieningen op het goede huidige niveau behouden. Dat is ook belangrijk voor de aantrekkelijkheid van Doetinchem en de regio. Ik blijf er in 2020 voor zorgen dat ik zichtbaar en aanwezig ben. Ik moet nog een aantal nieuwjaarsbijeenkomsten bijwonen, onder andere van de Provincie, Euregio, de Regio Rijn-Waal en de VNO/NCW, om er maar een paar te noemen. Ik zal daar krachtig lobbyen voor onze mooie gemeente."
(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden