Feikje Breimer: "Het was een droom om een roman te schrijven." (foto: Roel Kleinpenning)
Feikje Breimer: "Het was een droom om een roman te schrijven." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Kind vindt troost in mooie dingen

HENGELO GLD - Een tienjarig meisje met een ernstig ziek zusje en een vriendschap met drie honden. Ingrediënten voor de droom van Feikje Breimer om een roman schrijven. 'Reservekind' heet het indrukwekkende boek dat op 23 januari uitkomt. "Tijdens het schrijven heb ik ontdekt hoe mijn jeugd écht was."

door Hans Hissink

De verhuizing naar de Achterhoek, 10 jaar geleden, was voor Feikje Breimer het moment om met het boek te beginnen. "Het was een droom om een roman te schrijven. Ik schreef al wel columns en artikelen voor huis-aan-huisbladen, maar zo'n krant is zo weer weg. Een boek blijft. Het staat in de bibliotheek en in de boekenkast." Overigens verscheen acht jaar geleden van de hand van Feikje het boek 'Leve je lijf'. Hierin wordt beschreven hoe meer beweging in het leven gebracht kan worden op een manier die past bij het drukke bestaan.

Jeugd

Feikje Breimer is geboren en getogen op de Hemelseberg in Oosterbeek. Omdat 'Reservekind' 95% auto-biografisch is, beleefde Feikje haar jeugd weer opnieuw. "Tijdens het schrijven heb ik ontdekt hoe mijn jeugd écht was. Ik was best eenzaam door de ziekte van mijn zusje. Alle aandacht ging naar haar waardoor ik op de achtergrond mijn leven leidde. Die periode heb ik ook als dreigend ervaren vanwege mijn moeder die kon ontploffen door de gedachte dat mijn zusje zou overlijden. Vroeger zat ik bij de scouting, bij de kabouters. Daar kreeg iedereen een soort bijnaam. Mijn naam was kabouter Zorgeloos. Dat kwam door het masker dat ik opzette. Ik liet niet veel merken van mijn zorgen die ik had."
Tijdens het proces van het schrijven van het boek kwamen er best veel emoties los. "In het begin ben ik gewoon gaan zitten. Dan komt er van alles voorbij en ben ik fragmenten gaan schrijven. Je gaat dan van het ene naar het andere wat je meegemaakt hebt. Al die fragmenten zijn daarna als een puzzel in elkaar geschoven. Het boek ziet er precies uit zoals ik het wilde."

'Reservekind' is niet alleen een bijzonder boek met een verhaal over mooie dingen in moeilijke tijden, maar herbergt ook een boodschap. "Iedereen werpt zich op het zieke meisje terwijl het zusje daarvan geen aandacht krijgt. De mensen in de omgeving spelen een hele belangrijke rol voor de kinderen die een zieke zus of broer hebben. Want zij kunnen die aandacht wél geven die deze kinderen verdienen."
Terugkijkend, maar ook vooruitkijkend wil Feikje Breimer nog wel iets kwijt. "Blijf ondanks moeilijke omstandigheden oog houden voor wat mooi is, zonder dat wat pijn doet weg te stoppen."

Donderdag 23 januari is Feikje te gast bij het Omroep Gelderland radioprogramma Op De Koffie dat uitgezonden wordt tussen 09.00 en 12.00 uur. Het boek is bij de boekhandel te koop, maar ook via de website hetboekenschap.nl

hetboekenschap.nl/product/reservekind/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden