Doetinchem herdenkt slachtoffers Holocaust met 'Levenslicht'

Doetinchem - Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Daarom komt het 'Levenslicht', het monument van kunstenaar Daan Roosegaarde, naar Doetinchem.

Rondom deze periode vinden er in Doetinchem verschillende herdenkingsmomenten plaats.
Het monument 'Levenslicht' is een monument bestaande uit 104.000 stenen. Deze stenen staan symbool voor de 104.000 Joodse, Roma en Sinti slachtoffers die Nederland tijdens de oorlog te betreuren vielen. De stenen worden verdeeld over Nederland om deze tentoon te stellen ter herdenking aan deze vreselijke gebeurtenis in onze geschiedenis.
Op woensdag 22 januari van 16.00 tot 17.15 uur wordt in de Catharinakerk aan het Simonsplein dit lichtmonument onthuld. Tijdens de onthulling houdt burgemeester Mark Boumans een speech en worden de namen van de 125 slachtoffers uit de Doetinchemse Joodse gemeenschap voorgedragen door vertegenwoordigers van de politieke partijen en de burgemeester. Ook de kinderburgemeester, Juliette, is tijdens de ceremoniële onthulling aanwezig. Het Klein Holtekoor verzorgt de muziek.

Op maandag 27 januari vanaf 16.50 uur wordt de bevrijding van Auschwitz in de Catharinakerk herdacht. Ook dan houdt Boumans een toespraak en worden diverse lezingen gehouden. Elske ter Lindert verzorgt de muziek.
Op zondag 2 februari is het landelijk einde van de herdenking met het Levenslicht. Tijdens de aangepaste kerkdienst om 10.00 uur in de Catharinakerk zal het monument aan het einde van de dienst gedoofd worden.

Meer berichten