Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)

In gesprek met de burgemeester: VNOG

tekst: Bert Vinkenborg
Burgemeester, bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland rommelt het al een tijdje. Wat is er aan de hand?

"In de nazomer van 2018 staken bij de Veiligheidsregio twee problemen de kop op. Het eerste was een financieel probleem. Er ging meer geld uit dan beschikbaar was en het tweede was organisatorisch. De toenmalige directeur van de VNOG gaf geen uitvoering aan besluiten die door het bestuur waren genomen. Beide vraagstukken moesten worden aangepakt. De begroting op orde brengen en een nieuwe directeur binnenhalen die een plan van aanpak moest maken. In het jaar 2019 is aan het nieuwe plan gewerkt. De vraag was om op een veilige en doelmatige manier de organisatie in te richten. Op maandag 15 januari hebben wij als bestuur daar een klap op gegeven."


Hoeveel gemeenten zijn bij de VNOG aangesloten en hoeveel invloed hebben die werkelijk?

"De VNOG bestaat uit 22 deelnemende gemeenten. Er praten dus 22 burgemeesters mee die samen het bestuur vormen. Met ingang van januari 2020 is Ton Heerts, de nieuwe burgemeester van Apeldoorn, voorzitter van het bestuur."


Binnen de gemeente Doetinchem zijn openbare orde en veiligheid onderdeel van uw portefeuille. Wat is uw rol als er echt wat aan de hand is?

"Als burgemeester bevind ik mij enigszins op afstand. Wel heb ik feitelijk 24 uur per dag en 7 dagen per week piket. Bij een veiligheidsincident word ik in fase 2 gewaarschuwd. Bij een groter, complex incident word ik zeer snel geïnformeerd en roep ik een gemeentelijk beleidsteam bijeen dat in principe vanuit het stadhuis opereert.Overigens is dat in Doetinchem makkelijker dan in een kleinere gemeente omdat wij hier een politiebureau en een grote brandweerkazerne hebben."


Een van de taken van de VNOG is de brandweer. Hier spelen meerdere zaken. Het verkleinen van het wagenpark moet helpen de begroting weer op orde te brengen. Welke consequenties heeft dat?

"Laat ik om te beginnen een misverstand uit de wereld helpen. Er wordt niet bezuinigd, maar juist meer uitgegeven. In het komende jaar is dat 4 miljoen op jaarbasis, waarvan 7 procent voor rekening van Doetinchem komt.Binnen de begroting komt er meer nadruk op preventie dan op repressie, maar veiligheid blijft voorop staan."

Uit de brandweerorganisatie komen kritische reacties. Krijgt de brandweer nog wel voldoende vrijwilligers om vacatures op te vullen?

"Op termijn verdwijnt op een aantal plaatsen materieel. Daar zijn niet alle vrijwilligers blij mee.Wij moeten het verhaal goed blijven vertellen, ook als het gaat om nieuwe vrijwilligers. Het wordt lastiger die aan te trekken. De moderne brandweerman of -vrouw is een semi-professional die er ook bij wil voor het teamgevoel en de gezelligheid. Voor de post Doetinchem loopt op dit moment een actie om nieuwe vrijwilligers te werven. Dat mogen er best 5 tot 10 zijn."

Meer berichten