Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: 'Na de kopbal'

Tijdens het EK ’88 scoorde Wim Kieft met een kopbal de verlossende goal tegen Ierland. Nederland won met 1-0, en werd uiteindelijk Europees Kampioen. Een legendarisch moment van een fenomenale voetballer.

Vorige week zag ik anti-held Kieft in DWDD in verband met zijn theaterprogramma ‘Na de kopbal’. Volle zalen? vroeg Mathijs. 'Dat is wisselend', glimlachte Kieft. 'Als er weinig zijn gaan we naar de kantine.'

Ik was er bij 18 juni 1988 en herinner mij een draak van een wedstrijd en de sportiviteit van de Ierse supporters. De avond voor de wedstrijd belde mijn toenmalige Twentse werkgever mij rond 11 uur met de vraag of ik mee wilde naar Gelsenkirchen. Op mijn vraag met wie, zei hij: 'kameroad van hier en we’j gaon met de bus'.

Na de saaie wedstrijd werd het onderweg ‘alderbarstend’ gezellig. Zelden heb ik zoveel bier en jenever zien drinken zonder dat iemand dronken werd. We kregen een blad jenever aangeboden door de vader van de bruid die in een belendende zaal van ons restaurant de bruiloft vierden. De Tukkers besloten het echtpaar te gaan feliciteren en hen voor te bereiden op de aanstaande wedstrijd tegen Duitsland. Er werd een grote plant van tafel gepakt en even later stonden wij voor het bruidspaar. Onze ‘voorganger’ hield een humorvolle toespraak in vloeiend Duits over deze mooie bruid en de zware tijd die zou gaan komen. De vader bracht een toast uit en vroeg of wij van een voetbalclub waren. 'Nee', zei onze woordvoerder: 'Wir sind von ‘Männerchor Oranje Boven’. De vader vroeg of wij in dat geval een Nederlands voetballied wilden zingen. Onze woordvoerder werd ter plaatse dirigent, gaf een toon aan en zette in. Hum… Jetzt… jetzt sind , wij hadden geen idee, maar even later zongen wij in Polonaise ; jetzt sind die Deutschen d’ran , jetzt sind die Deutschen d’ran, jetzt sind die Deutschen d’ran. En dat na één kopbal. Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden