Bennie Jolink (rechts) in een onderonsje met burgemeester Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning)
Bennie Jolink (rechts) in een onderonsje met burgemeester Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Ik kom niet in buurt van Rembrandt'

Doetinchem - In het Stadsmuseum Doetinchem zijn kunstwerken van Normaal voorman Bennie Jolink te zien. Een kant van hem die veel mensen niet kennen. "Trots is niet het goede woord, maar ik ben zeker niet ontevreden over deze expositie."

door Hans Hissink

Het was druk afgelopen vrijdag bij de opening van de expositie 'Bernard Jolink, beeldend kunstenaar'. Esther Ruesen, directeur van het Stadsmuseum, begon met haar uitleg over het ontstaan van de tentoonstelling, waarna Bennie Jolink deze zelf opende, samen met burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Dat gebeurde met de ludieke onthulling van een 'topstuk van de expositie' die niet helemaal vlekkeloos ging. Op het kunstwerk staat 'Men moet het belang van beeldende kunst niet overschatten'. "Ik ben maar een eenvoudige boerenlul. Verwacht er niet teveel van'', zei Jolink tegen de aanwezigen.

Combinatie

"Rembrandt is mijn favoriet, maar ik kom nog niet eens in de buurt van hem. Net zoals ik als muzikant niet in de buurt kom van Chuck Berry," zegt Bennie Jolink over zichzelf. Een voorkeur voor muziek of tekenen heeft hij nooit gehad. "Ik heb het altijd een mooie combinatie gevonden. Met de muziek was ik meer succesvol, maar dat wil niet zeggen dat mij dat meer bevrediging gaf. Ik ben ook geen fan van mezelf."

Dat Bennie Jolink met Normaal bekender werd dan met zijn kunstwerken kan hij uitleggen. "Ik maakte destijds aquarellen gemaakt van de omgeving waar ik vertoefde. Dat was geen kunst, maar iedereen vond het mooi. Daar kreeg ik dan maximaal 300 gulden voor. Terwijl iedere andere kunstenaar die op een doek poepte en er een paar keer om heen plaste daar 3.000 gulden voor kreeg. Ik kon daar dus niet van leven. Daarom ben ik muziek gaan maken."

Eerste keer

Het is de eerste keer dat Jolink op deze manier exposeert. "Bijna vijf jaar geleden was er ook een expositie, maar die ging over Normaal. Dit is de eerste keer dat ik mijn werken op deze manier laat zien aan het publiek. De volgende keer zal pas weer zijn wanneer ik een nieuwe collectie kan laten zien." Het woord 'trots' wil hij niet horen wanneer deze expositie ter sprake komt . "Nee, dat is niet het juiste woord. Laten we zeggen dat ik niet ontevreden ben," zegt Jolink lachend.
De expositie bevat werk van Bennie Jolink uit verschillende periodes. De basis is het boek dat hij in 2019 maakte: Bernard Jolink Post Normaal. Het boek bevat verhalen, een cd en 60 tekeningen. Een selectie uit die recente tekeningen is opgenomen in de expositie die tot en met 18 april te zien is. In iedere ruimte van de expositie is een QR code te vinden. Wanneer deze gescand wordt met de telefoon, krijgt de bezoeker een persoonlijke rondleiding van beeldend kunstenaar Jolink zonder dat deze aanwezig is.

stadsmuseumdoetinchem.nl

Meer berichten