Meiden aan de slag in de techniek.
Meiden aan de slag in de techniek.

MISS TECH doe-dag Graafschap College neemt vooroordelen weg

Doetinchem - Deze week organiseerde de sector Techniek & Informatica van het Graafschap College de eerste MISS TECH doe-dag. Een dag vol activiteiten om meiden, met name uit het vmbo, enthousiast te maken voor een technische opleiding en eventuele vooroordelen bij hen weg te nemen.

Het percentage meisjes, dat na het vmbo kiest voor een technische opleiding, ligt in de Achterhoek lager dan het landelijk gemiddelde. Veel meisjes komen niet op het idee om voor techniek te kiezen of denken dat technische opleidingen vooral voor jongens zijn. Gezien de grote vraag naar technisch personeel in de regio is het volgens het Graafschap College een gemiste kans om deze doelgroep niet aan te spreken.

Maak een robot

20 meiden, met verschillende achtergronden en afkomstig van verschillende scholen, namen deel aan de doe-dag. Ze werden geïnformeerd over het ruime technische opleidingenaanbod van het Graafschap College, maar gingen vooral ook aan de slag. Ze kregen de opdracht een robot te maken en maakten zo kennis met industrieel design, mechatronica, metaalbewerking, werktuigbouw, motorvoertuigen en bouw. Helaas bleef er te weinig tijd over voor het programmeren van de robot.

Breed oriënteren

"Ik heb veel om over na te denken", aldus deelneemster Mariska (25) na afloop van de doe-dag. Ze is ten opzichte van de andere deelneemsters iets ouder en momenteel werkzaam in de detailhandel. Ze wil terug naar school en oriënteert zich op verschillende mbo-opleidingen. "Ik wil me breed oriënteren en ook onderzoeken of een technische opleiding iets voor mij is. Ik hoorde van deze doe-dag, dus dat leek mij een mooie kans."

Priegelwerk

Na afloop van de doe-dag geeft Mariska aan nu beter te weten wat een technische opleiding inhoudt. "Het is heel afwisselen, je krijgt veel vrijheid om oplossingen te bedenken en je werkt zowel alleen als samen aan leuke opdrachten en projecten. Ook heb ik gemerkt dat techniek heel breed is. Mijn voorkeur gaat nu vooral uit naar industrieel design", vertelt ze.

Maud, die bij het Graafschap College de opleiding Smart Industry volgt en een van de initiatiefnemers van de doe-dag is, merkt dat er veel vooroordelen bestaan over technische opleidingen. "Jongeren denken vaak dat techniek alleen voor jongens is. Dat is niet zo. Juist niet. Meiden zijn net zo welkom. Zij beschikken vaak over heel andere vaardigheden en kwaliteiten. Jongens en meiden in de techniek kunnen elkaar dus heel goed aanvullen. Meisjes zijn over het algemeen bijvoorbeeld heel goed in 'priegelwerk', omdat hun fijne motoriek goed is ontwikkeld."

Mariska vertelt dat ze inderdaad bevooroordeeld was voor de deelname aan de doe-dag. "Ik dacht ook dat techniek meer iets is voor jongens. Ik ben blij dat ik aan deze dag heb meegedaan en heb ervaren dat dat echt niet zo is. Er lopen hier best wat meiden rond, ook meiden die in hun vrije tijd gewoon op hakken lopen", zegt ze lachend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden