Basisscholieren krijgen voorproefje in de keuken tijdens open dag Zone.college. (Foto: Simone Rissewijck/Zone.college)
Basisscholieren krijgen voorproefje in de keuken tijdens open dag Zone.college. (Foto: Simone Rissewijck/Zone.college) (Simone Rissewijck/Zone.college)

Nieuwe school Zone.college erg in trek tijdens Open Dag

Doetinchem - Een bijzondere open dag op 22 januari van Zone.college in Doetinchem: de eerste keer in het gloednieuwe gebouw. Voor leerlingen uit groep 7 en 8 is het de kans om de school van binnen te bewonderen, maar vooral om te weten te komen wat ze hier kunnen leren. Dat vindt ook Teun (12): "Ik wil iets met techniek, metaal of met dieren, maar ik kom ook om sfeer te proeven."

Gisteren waren het de leerlingen van Zone.college van het vmbo en Het Groene Lyceum die de rondleidingen geven. Zij hebben de nieuwe school pas 2,5 week in gebruik. Eerstejaars en 'toekomstig boswachter' Bram en 'loonwerker in spe'Niels (allebei 12) geven een rondleiding aan de 11-jarige Sven en zijn moeder. Fanatiek plant Sven een stekje in de Actieve Wereld: "Ik heb havo/vwo-advies, woon zelf op een boerderij en wil graag met mijn handen werken." In het biologielokaal schuift hij nieuwsgierig aan bij de docent, die een nier van een koe voor zich heeft liggen. "Dat ken ik, want ik heb zelf ook dieren."

Van binnen naar buiten

De school werkt letterlijk en figuurlijk van binnen naar buiten. Maar haalt ook de buitenwereld naar binnen. Dat is terug te zien in het gebouw en in het onderwijs. Binnen in het glazen atrium van de school vallen al snel de bomen, de kas en de blokhut op waarin leerlingen les krijgen. Vierdejaars leerling Melissa (15) vertelt dat ze zich al snel thuis voelt in het nieuwe pand: "Hier beneden zijn de Werelden veel duidelijker dan in het vorige schoolgebouw. Je zit er middenin en dat spreekt meer aan."

Het onderwijs gaat niet alleen van binnen naar buiten, maar volgt ook de beweging van boven naar beneden &van beneden naar boven. Teamleider Groen, Patrice Splithof: "Leerlingen hebben boven in het gebouw theorie en op de begane grond praktijk. De theorie en de praktijk hebben elkaar nodig. Voor het onderwijs houdt dit in dat de activiteiten op elkaar zijn afgestemd, elkaar aanvullen en elkaar versterken. We werken samen om onze leerlingen tot bloei te brengen. Vanaf deze zomer kunnen ze buiten aan de slag in de kas of dierenweide, om vervolgens ook onderwijs bij bedrijven te volgen."

Transparant én geborgen
Rondlopend in de school zien ouders en toekomstige leerlingen een open, transparant gebouw met veel glas. Dit gaat niet ten koste van de geborgenheid en het gevoel van huiselijkheid in de school. In elk zogeheten Home zijn veel kleurrijke zitjes, waar leerlingen rustig kunnen overleggen en aan opdrachten werken. De zichtbaarheid van de docenten in het Home draagt bij aan het contact tussen leerling en docent. Zesdejaars Niels beaamt dat: "Hier is ruimte om voor jezelf te werken. En met een vraag loop je hier zo naar een leraar." 

Door het nieuwe gebouw is de Open Dag dit jaar nog meer in trek.In totaal passeren vandaag ruim 2.800 mensen de schooldeuren van Zone.college.


 

Meer berichten