Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

'Vrijheid'

De commissie die de festiviteiten rond ‘75 jaar leven in vrijheid’ in Doetinchem vorm geeft heeft met respect naar slachtoffers, verzetsmensen en bevrijders niet gekozen voor oorlogsherinneringen maar voor het ‘vieren van de vrijheid’.

De groep kreeg deze week een brief in keurig Nederlands van een school uit Bocholt. De schoolleiding schreef o.a. : ” Het festival in mei heeft binnen de vakgroep Nederlands veel losgemaakt. Mijn collega, en ik zitten meer dan 20 jaar in het onderwijs en waren ontroerd dat de mogelijkheid bestaat een bijdrage te leveren aan de viering van deze bijzondere dagen. In Bocholt wordt de bevrijding van het vernietiging kamp Auschwitz herdacht, en scholieren van onze school doen mee, dankzij het engagement van de „Arbeitskreis Synagogenlandschaften“, een plaatselijke actiegroep die al jaren bezig is met herinnering, documentatie en herdenking m.b.t. de tijd van de oorlog. Wij zijn blij dat meerdere scholieren een bijdrage willen leveren aan het vrijheid festival in Doetinchem. Er is zelfs één meisje dat overweegt naar Doetinchem te komen om zelf een vrijheidsgedachte of gedicht voor te lezen. Anderen durven dat niet aan, maar zullen hun gedachten over vrijheid op papier zetten. Wij willen uitermate graag deelnemen aan een project waarvan ik in het verleden niet durfde te dromen dat iets dergelijks ooit tot stand zou komen. Tegen de achtergrond van het feit dat mijn moeder - ook al is dit echt lang geleden - niet met de nek werd aangekeken toen zij na de oorlog de grens naar Duitsland wilde passeren om haar (Duitse) vader te bezoeken, geeft ons een brief van de commissie 75 jaar leven in vrijheid het diepe gevoel van een gemeenschappelijke toekomst van onze landen - in vrijheid!”

De commissieleden, allemaal iets oudere mannen, weten dat hun keuze verschillende emoties kan oproepen en respecteren die ook, maar lazen ontroerd deze tekst en denken dat het samen gedenken en vieren met de jeugd, ook vrijheid is.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden