Ruud Leuverink, directeur van basisschool Gaanderwijs. (foto: Roel Kleinpenning)
Ruud Leuverink, directeur van basisschool Gaanderwijs. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Het gaat om meer dan een hoger salaris'

Gaanderen – De leerkrachten van het basisonderwijs gaan wederom in staking. Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari zijn de scholen dicht. Basisschool Gaanderwijs in Gaanderen doet ook mee aan de staking. "We maken ons zorgen over het onderwijs en de toekomst van het onderwijs", zegt directeur Ruud Leuverink.

door Carla van der Meer

"Dat zit hem in de oplopende tekorten van de leerkrachten, gebrek aan visie vanuit de overheid en de uitvoering van passend onderwijs", vervolgt Leuverink. "Het gaat om meer dan alleen meer salaris. Als je het hebt over aantrekkelijk maken van een beroep dan is salaris daar maar één onderdeel van. Het gaat er vooral om dat de werkdruk te hoog is. Hier in de regio merken we dat momenteel nog niet heel erg, want we kunnen intern dingen oplossen, maar daardoor blijven andere zaken wel liggen. Dat geeft weer meer werkdruk bij andere collega's."

"We hebben wel geprobeerd om ouders uit te leggen wanneer en waarom we staken. We willen ook dat kinderen les hebben, maar als we nu niets doen dan hebben kinderen straks misschien veel vaker geen les meer. Als je het goed uitlegt, dan hebben de ouders begrip. Wij hebben uiteraard ook begrip voor de ouders. Doordat we op tijd de staking aankondigen, kunnen de ouders hier rekening mee houden. Ook hebben we een regeling met kinderopvang Humankind, die past er de capaciteit op aan. Aan de opvang zitten natuurlijk ook weer kosten, en dat is niet voor iedere ouder weggelegd." Bij de kinderen zijn de reacties verdeeld. "Sommigen vinden het lekker om een paar dagen vrij te hebben, zekers als ze dan iets leuks gaan doen", zegt Leuverink. "Andere kinderen vinden het vervelend. Daar gaan we ook met de kinderen over in gesprek. De dagen die we staken, vullen we in door gezamenlijk in gesprek te gaan met elkaar over wat oplossingen kunnen zijn. Zeker bespreken we het doel: hoe maken we ons vak aantrekkelijker. We doen dat op school en met andere leerkrachten van scholen binnen onze stichting PRO 8. We willen het allemaal samen doen."

Meer berichten