De onthulling van het tijdelijk lichtmonument Levenslicht in Catharinakerk Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning)
De onthulling van het tijdelijk lichtmonument Levenslicht in Catharinakerk Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Levenslicht Holocaust-slachtoffers

Doetinchem - De 125 Doetinchemse slachtoffers van de Holocaust worden in Doetinchem herdacht met 125 stenen die onderdeel uitmaken van het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde. Dit monument telt 104.000 stenen, die symbool staan voor de 104.000 slachtoffers van de Holocaust. De stenen worden over Nederland verdeeld. Vanaf het Joodse monument zijn de 125 stenen door kinderen naar de Catharinakerk gedragen om ze daar bij het monument te leggen.

door Carla van der Meer

Bij elke steen is de naam van een omgekomen persoon genoemd. Zodra alle stenen bij het monument neergelegd zijn, werd het Levenslicht ontstoken door burgemeester Mark Boumans en kinderburgemeester Juliette. Door het oplichten en weer doven van het licht, lijkt het een soort te ademen. "Wat als een steen kon spreken", zegt Boumans. "In de Joodse traditie speelt een steen een belangrijke rol. Zoals de stenen niet vergaan, zo vergaat de herinnering ook niet. De stenen spreken."

Oude buurjongen

Vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen van de gemeente Doetinchem en de burgemeester hebben de 125 namen voorgelezen van Joodse mensen uit Doetinchem die tijdens de Holocaust in Auschwitz omgekomen zijn. Ans Putman, fractievoorzitter Partij voor Lokaal Maatwerk, las onder meer de naam van Levie Slösser voor die op 44-jarige leeftijd omgekomen is. "Dat was heel bijzonder, dat zijn naam op mijn lijstje terecht is gekomen", vertelt Putman. "Levie was de oude buurjongen van mijn vader, Arnold Putman. Dat maakt het heel persoonlijk. Mijn vader heeft Levie in de oorlog samen met zijn vriend Jan Lukassen naar Gendringen gebracht om onder te duiken. Mijn vader werkte bij de PTT en daar droegen ze grote postcapes. Levie heeft nog onder de cape van mijn vader gezeten. Dat maakt het heel bijzonder. Jan Lukassen is later bij de Keppelseweg verongelukt door een bom. Mijn moeder kon goed over de oorlog vertellen. Er waren Duitse soldaten bij hen ingekwartierd. Ze zei altijd dat die jongens er ook niets aan konden doen. Negen van de tien hadden geen keus. Die moesten."

Bijzonder monument

Ninthe (10) uit groep 7 van de Canadaschool is één van de kinderen die de stenen neerlegde. "In totaal heb ik 14 stenen neergelegd", vertelt ze. "Dat was heel bijzonder. Elke steen is voor iemand die omgekomen is. Vorig jaar hebben we op school het thema Holocaust gehad. Ik ben vriendin met kinderburgemeester Juliette. Zij heeft mij gevraagd om mee te gaan. Het monument is mooi en ik vind het bijzonder dat het ook in Doetinchem is. Het is belangrijk om terug te denken aan die tijd en dat het nu beter is." Marit van Haaren (12) zit in het eerste jaar van het Ludger College. "Ik heb acht stenen neergelegd", vertelt ze. "Het was heel bijzonder. Je hoort de namen en de leeftijd. Soms hoor je over iemand die nog maar 7 jaar was. Dat vond ik heel indrukwekkend."

Meer berichten