Hoe later de avond


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Hoe later de avond

Kunt u de beginregels van dit spreekwoord aanvullen? Het nieuwe beleid om ’s avonds tot negen uur parkeergeld te heffen is succesvol, vrees ik.

Als ik dit schrijf zijn de parkeerplaatsen overigens bomvol, maar ja het is zondagmiddag en… Gratis parkeren.

De plaatsen voor ons appartement zijn ‘s avonds weer in ruime mate beschikbaar. Zelfs op de anders zo drukke vrijdag- en zaterdagavonden is er plaats. Vanaf half zes wordt het leger. Wij denken dat de binnenstadgasten er voor kiezen elders te gaan eten of hun auto’s verderop te parkeren, om een extra wijntje te pakken.

Wij zijn regelmatig bij dochterlief in de Randstad en weten dat een taxi daar niet veel duurder is dan in de binnenstad parkeren maar kiezen als echte Nederlanders de metro, die om het kwartier vertrekt.

Afgelopen week kregen wij ’s avonds gasten. Voor één auto hadden wij een extra eigen parkeerplaats en de ander is ‘ gelukkig’ licht gehandicapt en kon aan de overkant parkeren maar voor de derde kon ik het ondanks die ervaringen niet laten, ‘onder’ te wachten en snel een kaartje te printen. Onze gasten uit de stad vonden dat overdreven, maar ja ik ben mijn dorp blijkbaar minder ontgroeid dan ik dacht. Ervaar het als ongastvrij als gasten entree moeten betalen terwijl ik geen optreden verzorg. Zelfs ik snap dat parkeerplaatsen geld kosten, maar zie ook hoeveel plaatsen nu niets tot weinig opbrengen. Zullen die plaatsen nu minder slijten en is dat winst?

Het gevoel dat wij onze gastvrijheid als stad ondergeschikt maken aan extra inkomsten overheerst. Nogmaals vooral omdat ik in feite een dorpeling ben.

Hoewel? Toen wij ‘damals’ ons appartement kochten wist een goede Doetinchemse kennis dat de volgende dag al. Toen zij onze verbazing zag zei ze: Ach Ben, Doetinchem, een stad met dorpse allure. Zij komt af en toe even aan, wat later dan vroeger, maar u weet het: Hoe later de avond….

Goed gaon

Meer berichten