Vlnr: Marijke en Willem Keltjens en leerling Nina van het Metzo College. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Marijke en Willem Keltjens en leerling Nina van het Metzo College. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Gespreksstof door levenscollage

Doetinchem – In de kerkzaal van verpleeghuis Den Ooiman zijn ouderen van de Parkinsonafdeling en jongeren van de opleiding Zorg & Welzijn van het Metzo College bezig met het maken van hARTebeeld collages. Dit zijn persoonlijke collages met beelden uit de levensloop van de ouderen, die weergeven wat zij belangrijk vinden.

door Carla van der Meer

Iedere oudere werkt hiervoor samen met één of twee jongeren. Nina (14) van het Metzo College maakt samen met Willem Keltjens en zijn vrouw Marijke Keltjens een collage voor Willem. "Willem woont sinds februari 2018 op de Parkinsonafdeling", vertelt Marijke.

Rozen

"Willem heeft bij de Universiteit Wageningen gewerkt, waar hij zich bezighield met bodemkunde. Hij heeft veel interesse gehad in tuinieren en reizen. Dat is in de collage ook terug te vinden. Zijn ouders hadden een rozenkwekerij. Toen hij met vervroegd pensioen ging, zijn we buitenaf gaan wonen. Daar had hij een moestuin en kweekte hij ook rozen."

"Het is een heel leuk project", vindt Nina. "We hebben samen foto's gezocht in tijdschriften. Willem heeft aangewezen wat bij hem paste. Daar heb ik een collage van gemaakt." "Op de foto's zijn plekken te zien waar ik geweest ben", vertelt Willem. "Voor mijn werk en ook privé heb ik veel gereisd. Er is een foto van de Hermitage in Sint Petersburg, de Chinese muur en van theetuinen in Vietnam."

Bij het project hARTebeeld maken leerlingen van het Metzo College levenscollages met ouderen van verzorgingshuis Den Ooiman. In de collage komt naar voren wat de oudere belangrijk vindt en waar iemand blij van wordt. Het project wordt begeleid door kunstenares Berna Bonekamp. De collages komen in een verdiepte fotolijst, een soort kistje, die bij de ouderen op de kamer komen te hangen. Het idee is van Truus ten Brinke, vrijwilligster bij Den Ooiman. "Het is fijn als mensen met een zorgmedewerker kunnen praten, maar soms weten ze niet waar ze het over moeten hebben. Voor de zorgmedewerker is de collage een mooi hulpmiddel voor een gesprek, want ze kan daar vragen over stellen aan de oudere."

"Jongeren en ouderen leven in hun eigen bubbel", zegt Maria van der Post van Lang Leve Kunst van de Gruitpoort. "We willen ze daarom met elkaar in contact brengen omdat ze elkaar wat te bieden hebben. De ouderen merken dat de jongeren niet de hele dag met hun mobiel bezig zijn en de jongeren leren dat de ouderen best wel wat te vertellen hebben. Voor veel jongeren is dit ook de eerste kennismaking met een verzorgingshuis."

Ina van der Schaaf, teamverpleegkundige Parkinson: "Dit project is ideaal voor onze mensen, omdat het één op één is. Mensen met Parkinson kunnen maar één ding tegelijk aan, anders krijgen ze teveel prikkels. Ze vinden het leuk om samen met de leerlingen iets te maken. Het leuke is dat we in de collages de persoonlijkheid van iemand terugzien."

Meer berichten