Zoë.
Zoë.

Leerling Metzo College houdt beste speech van Gelderland

DOETINCHEM - De debatgroep van het Metzo College heeft op 30 januari met succes meegedaan aan de Gelderse voorronde van 'Op weg naar Het Lagerhuis'. Zoë Heeg (15) uit Zelhem ging met de overwinning naar huis. Haar speech over 'wat woorden met je kunnen doen' raakte zowel het publiek als de jury.

Het betoog van Zoë geeft weer hoe zij heeft ervaren wat negatieve woorden van anderen met een mens kunnen doen. "Mensen moeten beseffen dat wat ze zeggen pijn kan doen. Door mijn verleden ben ik nog ontzettend onzeker op sommige punten. Het zit zo diep in mij geworteld dat ik er bijna niet vanaf kom. Elke keer als iemand een opmerking maakt wordt alles weer op gegraven. Terwijl ik juist alles probeer te vergeten", aldus Zoë.
"Ondanks het verdriet heeft het me ook beresterk gemaakt. Je leert ermee omgaan en je gaat steviger in je schoenen staan. Mensen denk aan wat je zegt. Woorden kunnen als messen aankomen. De littekens van deze 'steken' zullen anderen altijd bij zich dragen. Mijn nicht zei een tijdje terug tegen mij dat ik die mensen nodig heb omdat je er dingen mee kunt bereiken en je er super sterk van wordt. Ik had het nooit zo bekeken maar ze heeft gelijk", is de positieve conclusie van de Mavo leerlinge.

Elke jaar vormt docent Dennis Pastoors van het Metzo College te Doetinchem een debatgroep. "Voor mij is het succes van Zoë een bewijs dat het belangrijk is voor jongeren om te leren debatteren en je mening te geven. Door te leren debatteren leer je luisteren, samenwerken en met respect omgaan met meningen van anderen. Dat kan je zelfvertrouwen versterken. Dat blijkt nu wel weer."

Zoë Heeg is nu in de race om aan de landelijke V-rede finale mee te doen, die op 5 mei live op tv te zien is. De V-rede is een korte speech van maximaal 150 seconden. De leerling krijgt met de V-Rede de kans om zijn of haar visie te geven op de toekomst. Of Zoë van het Metzo de finale haalt gaat de komende weken blijken. De verschillende landelijke voorrondes van 'Op weg naar Het Lagerhuis' lopen nog door tot begin maart.

Meer berichten