Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)

In gesprek met de burgemeester: Hoe aantrekkelijk in Doetinchem?

Burgemeester, onlangs verscheen in de pers een lijst met 84 Nederlandse gemeenten gerangschikt naar aantrekkelijkheid. Die lijst was opgesteld door vastgoedadviseur JLL. Doetinchem staat op een treurige 75e plaats. Wat vindt u daarvan?

"Ik vraag mij af of dit allemaal wel klopt.Het komt in ieder geval niet overeen met het beeld dat wij van onze gemeente hebben. Ook klopt het niet als je naar andere rapporten of ranglijsten kijkt. Het vervelende van dit onderzoek is dat je het niet kunt controleren. We moeten ook bedenken dat hier wel een commerciële partij achter zit met zijn eigen belangen. Een aantal speciale parameters hebben bij hen blijkbaar een rol gespeeld maar het lijkt totaal niet op het beeld van onze gemeente dat wij en gelukkig veel anderen met ons ervan hebben."


Onder de 32 beoordelingscriteria staan onder meer voorzieningen, werkgelegenheid, woonbeleid, uitbreidingsmogelijkheden voor bouw en economische groei. Op welke criteria scoort Doetinchem slecht volgens JLL?

"Dat hebben wij niet kunnen ontdekken. Het rapport is volkomen ondoorzichtig, maar werd wel opgepikt door de landelijke media. Toen ik besloot te solliciteren naar de post van burgemeester had ik ook een hele lijst met beoordelingscriteria. Uiteindelijk scoorde Doetinchem voor mij op vrijwel alle punten het hoogst. Dat is nog steeds niet veranderd. Doetinchem is een complete stad met levendige kerkdorpen. Economisch en maatschappelijk vitaal met een geweldige leef kwaliteit."


Is de visie van een vastgoedadviseur als JLL niet wat eenzijdig?

"Een vastgoedadviseur is naar mijn mening niet de beoordelaar bij uitstek. Niettemin ga je er wel over denken of je het allemaal wel goed doet. Als je kijkt welke gemeenten er op de lijst staan dan zie je dat er ook bij zijn zonder een duidelijke stedelijke kern. Dat vind ik vreemd; er worden appels en peren vergeleken."


Is dit reden voor Doetinchem om de beleidskoers te verleggen?

"Nee, maar zo'n rapportje maakt mij nog meer duidelijk dat wij aan de buitenwereld moeten blijven uitleggen hoe mooi het hier werkelijk is."


Verwacht u dat deze lijst een eigen leven gaat leiden en invloed heeft op de beslissing van mensen en bedrijven om zich hier al dan niet te vestigen?

"De lokale partijen in de vastgoedmarkt spelen wel heel goed in op de veranderende markt. Als er minder verdiend wordt dan past men de huren vaak aan."


Wat gaat de gemeente hier tegenoverstellen?

"Over deze lijst maak ik mij niet al te veel zorgen, maar we moeten wel door gaan met het bedrijven van citymarketing voor Doetinchem. Achterhoekers hebben over het algemeen niet de neiging zich op de borst te slaan maar we mogen best trots zijn op onze stad en gemeente en dat uitdragen."

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten