Thomas, Danny en Jack. (foto: Roel Kleinpenning)
Thomas, Danny en Jack. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Toekomstperspectief voor bankzitters

Doetinchem - Er zijn veel jongeren en jong volwassenen die thuis op de bank zitten. Deze doelgroep wil onder goede begeleiding de regie proberen te krijgen over hun eigen ontwikkeling en zijn duidelijk in hun mening. "Kijk naar onze talenten en wat wij er mee kunnen."

door Hans Hissink

In de regio Achterhoek is in vergelijking tot landelijke cijfers een zorgwekkend aantal bankzitters. Jongeren die met of zonder startkwalificatie buiten beeld zijn geraakt. Ze zijn niet ingeschreven op school, hebben geen baan, geen uitkering en zijn niet in beeld bij hulpverleningsinstanties. Het zijn vaak schrijnende situaties waarbij jongeren soms jarenlang thuis zitten, bij hun ouders wonen en het huis amper nog verlaten. Deze jongeren worden moeilijk bereikt door de professionals.

Positief naar toekomst

Niels is een duidelijk voorbeeld van een bankzitter die zelf de regie wil pakken en zich verder wil ontwikkelen. "Met ervaringen vanuit mijn eigen problematiek wil ik iets doen. Doordat je gehoord wordt, zie ik mezelf groeien en kan ik eindelijk weer positief naar de toekomst kijken. Binnenkort begin ik met een snuffelstage in de zorg." Thomas is ook iemand die zich verder wil ontwikkelen. Hij is volgens eigen zeggen verlegen en teruggetrokken, maar daar is inmiddels niets meer van te merken. "Ik zie ons zelf toch een beetje als buitenbeentje, je wordt daardoor belemmerd in je ontwikkeling. Er werd mij altijd gezegd dat ik niet kon werken. Door een goede begeleiding bij de dingen die ik echt leuk vind, is mijn zelfbeeld volledig veranderd."

Dat Danny zich op zijn gemak voelt doordat er naar zijn talenten wordt gekeken, blijkt uit zijn verhaal. "Voor mij is een leerwerkplek bij WerkRaat een tussenstation. Ik wil graag radio maken en mensen entertainen, misschien wel het theater in. In mijn eigen tempo kan ik ontdekken wat ik leuk vind en kijken of ik straks weer naar school wil of wil gaan werken."
Urban artist Vincent maakt graffiti en wil zich onder begeleiding verder ontwikkelen. "Ik krijg de ruimte om met mijn talenten dingen op te zetten. Het einddoel voor mij is om meer ruimte te krijgen voor urban artists in Doetinchem en omgeving. Want graffiti heeft zoveel verschillende kanten." Jack verwoordt zijn ervaringen met zorginstanties op zijn eigen manier. "Er wordt vaak geprobeerd om ons in hokjes te plaatsen. Dat is niet prettig. Ik wil mij ergens thuis voelen en kijken wat ik verder kan en wil."

Het lijkt er vaak op dat de doelgroep niet wordt begrepen waardoor niet altijd de juiste, best passende begeleiding aangeboden wordt door de verschillende instellingen. De bankzitters willen vanuit hun talent gezien en gehoord worden om met hun eigen verhaal en achtergrond de regie te pakken en te ontwikkelen. Daardoor laten zij zien dat zij wel degelijk een toekomstperspectief hebben.

Meer berichten