Oorlogscellen geopend

Oorlogscellen geopend

Doetinchem - Op 1 en 8 maart opent Stichting Doetinchem Herdenkt weer de oorlogscellen van de Kruisberg voor publiek.

Op zondagmiddag 1 maart is dat voor iedere belangstellende. Zondagmiddag 8 maart is bedoeld voor familieleden van voormalige gevangenen tijdens de oorlogsperiode.

Op beide zondagen vertellen, naast onderzoeker Kirsten Zimmerman, een dochter en vier kleinkinderen van toenmalige verzetsmensen verhalen in de cellen. Joke Mulschlegel vertelt over haar moeder Iet Gerritsen en Jan Jacob de Groot vertelt over zijn opa die op 2 maart 1945 met 45 andere Kruisberg-gevangenen op het Rademakersbroek bij Varsseveld werd gefusilleerd.
Ook is auteur Richard Schuurman aanwezig. Hij schreef een boek over een van de gevangenen, de Poolse piloot Czeslaw Oberdak die op 8 maart 1945 met 24 andere mannen uit de Kruisberg naar de Woeste Hoeve werd gebracht. Daar werden ze met 92 anderen door een Duits vuurpeloton gefusilleerd als represaille voor de verzetsaanslag op SS-polizeichef Rauter. Schuurman vertelt over zijn jarenlange speurtocht naar het graf van Oberdak.
Op 8 maart is er voor de familieleden de mogelijkheid om aan het einde van de middag een maaltijd te nuttigen en met anderen na te praten.

Aanmelding is voor beide zondagen noodzakelijk. Daarbij dient te worden aangegeven welke dag het betreft. Familieleden wordt gevraagd te vermelden van welke voormalige gevangene zij familie zijn.
De bijdrage op 1 maart is 4,50 euro vanaf 16 jaar en voor de jeugd tot en met 15 jaar kosteloos. Op 8 maart wordt er geen bijdrage gevraagd. Aanmelden via doetinchemherdenkt.nl/activiteiten/bezoek-kruisberg.

Meer berichten