Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Wie heeft de grootste?

Wie heeft de grootste? Rare vraag eigenlijk als het om carnavalsoptochten in onze regio gaat. Toch stond dat met vette letters op de regio voorpagina van mijn krant. Prima krant overigens, en terwijl ik ook andere kranten lees, heb ik mij nooit afgevraagd wie de dikste heeft?

Vroeger deed ons gezin volop mee aan wat kniesoren van de Carrousel in Zevenaar 'Verkleedfeest' noemen. Het feest - zegt men daar - blijft hetzelfde, we noemen het alleen anders, omdat carnaval van oorsprong katholiek zou zijn.

Is misschien ook een oplossing voor zwarte piet, door die voortaan 'Lollige Peter' te noemen. Dan kan hij volgens de Carrousel standaard, zwart blijven. Suikerfeest wordt dan 'Zoetjesdag' en Kerstmis wordt 'Verlichte bomenfeest'. Het gaat immers om de naam en niet om de inhoud. In de schoolbibliotheek kan men een verklarend woordenboek over de betekenis van ‘Oud Nederlandse Woorden’ opnemen. Goed bezig in de malle molen van het leven.

Terug naar de grootste carnavalsoptocht. Bij carnaval gaat het juist niet om wie de grootste belangrijkste of rijkste is. Verschillen horen te verdwijnen. Iedereen kan de dolle dagen meedoen, we zijn zo goed als gelijk, met carnaval.

Zaterdag keek ik naar de optocht in de binnenstad en stond naast een (nog) oudere man met blauw witte klompen en het voetbaltenue van de Superboeren. Op mijn vraag of hij het niet vreselijk koud had zei hij: ‘ Nee hoor, ik heb terminaal ondergoed aan.’

Even dacht ik terug aan een tijd geleden. Een uur voor de optocht in Bultendarp zou starten, besloten wij alsnog mee te doen. Nog net op tijd schreven wij ons in bij de categorie kleine wagens. Wij hadden de tekst “kleine wagens” op ons T shirt geschreven en hadden beiden ruim dertig meter vliegertouw met aan het eind een Dinky Toy. Resultaat; veel contact met mensen langs de route en ondanks dat contact werd de vraag ‘wie heeft de grootste’ niet gesteld.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden