Vlnr Ilka Aalderink, Diego (10 jaar) en Lisa (7 jaar). (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr Ilka Aalderink, Diego (10 jaar) en Lisa (7 jaar). (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Bom en kast voor natuurlijke vijand

Doetinchem - Afgelopen zomer zaten de scouts in Doetinchem met de handen in het haar; brandharen. Nu zetten ze bommen in en vleermuizen in de strijd tegen de eikenprocessierups.
En mezen, heel veel mezen.

door Feikje Breimer

“Kijk, je moet erbij blijven staan en zachtjes beginnen met timmeren,” doet 10-jarige welp Diego voor. Trefzeker tikt hij spijkertjes in zijn plankje. “Als je in het begin te hard slaat dan sla je het spijkertje krom.”

Zaadbommen

Een oorverdovend geklop stijgt op uit de welpenruimte van Scouting Hamaland. Bevers, welpen, scouts en explorers timmeren eensgezind vogelhuisjes. Een andere groep draait in relatieve rust bommetjes van klei, grond en bloemenzaad.
Leidster Ilka Aalderink is nog onder de indruk van de eikenprocessierupsen en de last die ze de afgelopen zomer veroorzaakten. “Ons clubhuis aan de Keppelseweg staat tussen eikenbomen, de rupsen zaten echt overal! Een van de leidsters wilde de toegangsbalk bij het hek openzetten en zat er tot haar schrik met beide handen in een nest dat daar was terechtgekomen. Eigenlijk konden we buiten geen opkomst meer houden, de kinderen kwamen onder de bulten thuis en sommigen zijn er behoorlijk ziek van geweest. We hebben nagedacht over wat we er zelf aan konden doen.”
Karin Wopereis is milieudeskundige bij de gemeente Doetinchem en adviseerde scouting Hamaland over het inzetten van de natuurlijke vijand van de kriebelrupsen. “Mezen voeren de rupsjes aan hun jongen, vleermuizen jagen op de motten die uitkomen. Dus voor de mezen maken we vanavond nestkastjes en binnenkort gaan we ook vleermuishuizen maken. We hebben advies gekregen over de beplanting op ons terrein. Door groot onderhoud is veel natuurlijke beschutting verdwenen voor mezen en andere vogels, we krijgen van de gemeente inheemse struiken om tussen de bomen aan te planten.”

Welp Lisa van 7 jaar zit intussen met rode wangen geconcentreerd met één van haar hamers spijkers te tikken. Ze nam meerdere hamers mee. “Mijn vader is timmerman, wij hebben genoeg hamers thuis. Dit is niet moeilijk hoor!”
Op zoek naar hulp ontdekte Ilka Nestkastenwerkgroep De Liemers die voor deze avond 50 zelfbouwpakketjes heeft afgeleverd. Op een voorbeeldkastje staat op ieder plankje een getal, wanneer je 1A op de juiste plek aan B timmert komt de ingang op de juiste plek.Vijftig scouts in de leeftijd van 6 tot 16 jaar maken vanavond een mezennestkast en ze draaien met elkaar tientallen zaadbommen die ze mogen weggeven of weggooien. Dat laatste het liefst op een wat kale plek.
Ilka: “Op 22 februari viert Scouting wereldwijd World Thinking Day. We willen met onze groep de verbinding leggen, de zaadbommetjes geven we weg als kadootje voor elkaar én voor de natuur.”

scoutinghamaland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden