Janneke Rijks (links) en Everdien Boesveld van de Stadskamer Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning)
Janneke Rijks (links) en Everdien Boesveld van de Stadskamer Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Stadskamer voor iedereen

Doetinchem - Stadskamer is verhuisd naar een nieuwe, grotere locatie aan de Raadhuisstraat 34 in Doetinchem. Tevens vierde Stadskamer onlangs haar eerste lustrum met als thema ‘Meedoen Woest aantrekkelijk maken’. “We willen graag dat iedereen meedoet”, zegt Janneke Rijks, directeur, bestuurder Stichting Stadskamer. “Dat kan bij ons ook zonder indicatie. Iedereen is welkom.”

door Carla van der Meer

“Vijf jaar geleden hadden Ine Spuls, Janneke en ik alledrie het idee dat het in dagbestedingsland anders moest”, vertelt Everdien Boesveld, die samen met Janneke Rijks directeur en bestuurder is. “Er was wel van alles geregeld waar mensen konden aanschuiven, maar wij vonden het beter dat mensen zelf met hun ideeën aan de slag konden. Stadskamer is een plek van de mensen zelf. Gewoonlijk als je naar de dagbesteding wilt, moet je eerst naar de gemeente om een indicatie te regelen. Bij ons hoeft dat niet. Wij zijn een algemene voorziening.” Bij Stadskamer kunnen mensen uit de gemeente Doetinchem terecht, maar er is ook een regeling met de gemeenten Montferland en Oost Gelre. “We kunnen met indicaties werken, maar liever niet”, geeft Rijks aan. “We willen juist dat iedereen hier binnen kan lopen. Dat geldt voor mensen met een indicatie, maar ook zonder indicatie. Het gaat om het ontmoeten. Dat geeft ook een diverse groep. Met een indicatie kunnen alleen kwetsbare mensen meedoen. Wij willen juist dat iedereen elkaar kan ontmoeten. Hier ontmoeten mensen elkaar omdat ze bijvoorbeeld van schilderen of houtbewerken houden en niet om wat ze mankeren. We vragen wat iemand leuk vindt.” Alle activiteiten bij Stadskamer zijn initiatieven van de mensen zelf. “Ze kunnen met elke vraag binnenkomen en dan kijken wij of we daar vorm aan kunnen geven”, vertelt Rijks. “Maar je kunt ook meedoen met wat een ander organiseert. We hebben een houtwerkplaats omdat veel mensen het leuk vinden om te klussen. Ook is er een fietswerkplaats. Hier kunnen mensen met een smalle beurs terecht om hun fiets te laten maken. Verder zijn de kookworkshops, de wandelgroep en het bloemschikken populair. Het aanbod aan activiteiten wisselt steeds. Bij de talentenwerkplaats hebben we werkervaringsplekken voor mensen die richting betaald werk willen.” Stadskamer is een uit de hand gelopen hobby, geven Rijks en Boesveld lachend aan. “We dachten aan een kleine Stadskamer voor z’n 100 mensen”, zegt Boesveld. “Maar na 5 jaar zijn er al zo’n 700. We voorzien dus duidelijk in een behoefte. Sommigen zijn hier een korte tijd, anderen blijven langer. Als ze ander werk hebben, dan zijn ze nog altijd welkom voor een kopje koffie. Van de mensen die uitgestroomd zijn, runt iemand nu haar eigen wasserij. Iemand anders geeft gastlessen bij het Graafschap College. Er ontstaan vriendschappen hier.” Bij Stadskamer zit ook Zorgkamer voor mensen die zorg nodig hebben tijdens de dagbesteding. Voor meer informatie: www.stadskamer.com en www.zorgkamer.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden