Symposium over het belang en de toekomst van het Nedersaksisch

Doetinchem - 'Een machtig mooie taal': zo omschrijft Diana Abbink, projectmedewerker regionale identiteit van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) onze streektaal. Toch wordt het Nedersaksisch, zoals de taal officieel heet, steeds minder gebruikt. Het ECAL houdt daarom op 3 april een symposium over het belang en de toekomst van onze streektaal. Het vindt plaats in de Business Club Lounge van stadion De Vijverberg in Doetinchem.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers zet zich in om de cultuur en historie van onze streek te behouden. Abbink: “Nedersaksisch is ‘unze Mooderspraoke’ en daarmee een belangrijk onderdeel van onze identiteit. Het verbindt ons. Het is de taal van vele generaties voor ons. Dat moeten we koesteren en blijven gebruiken.” Want, zoals staat omschreven in de uitnodiging voor het symposium: “Een streektaal sterft pas uit, als wij het niet meer spreken!”

Op 3 april komen liefhebbers van de streektaal bij elkaar. In een setting, zoals bekend van De Wereld Draait Door, wordt bijgepraat over het belang van onze taal. En wordt er gespard over manieren om hem ook in de toekomst te behouden. De presentatie is in handen van Frans Miggelbrink; bijgestaan door tafeldame Femia Siero, directeur Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. In drie sessies schuiven gasten als Hans Martijn Ostendorp (directeur De Graafschap), Hendrik Jan Bökkers (zanger van de Bökkers) en Peter Drenth (gedeputeerde Provincie Gelderland) aan. Ook Diana zal namens het Erfgoedcentrum aan tafel plaatsnemen: “We bedenken samen manieren om het Nedersaksisch vol trots te blijven gebruiken in bedrijven, de zorg, scholen, aan de keukentafel en in de publieke sector. Want dat is waar taal begint.”

Op www.ecal.nu/aanmelden-symposium kunnen geïnteresseerden hun plek in het publiek claimen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden