Wijkhelden Jonne en Thije met opa Jan.
Wijkhelden Jonne en Thije met opa Jan. (Foto: Coby Kuiperij)

'Wijkhelden verdient navolging in Doetinchem'

Doetinchem - Elke twee weken logeren onze kleinkinderen Jonne en Thije een weekend bij ons. Ze wonen in Nijmegen en zijn een tweeling van 9.
In Nijmegen heeft de DAR (zeg maar de Nijmeegse BUHA) een project vooral gericht op jongeren onder de naam ‘Wijkhelden’. 

door Jan Kuiperij

Jonne en Thije, nemen daar geregeld aan deel en krijgen voor elke ingezamelde zak zwerfafval 2,50 euro van de DAR. Als ze bij ons zijn, willen ze ook graag ‘wijkhelden’ (het is inmiddels een werkwoord geworden). Opa en oma spelen dan voor DAR en de jongens krijgen ook in Doetinchem 2,50 euro per zak. 

Wij vinden het initiatief van de DAR heel goed. Op een uitdagende manier wordt gewerkt aan bewustwording, verantwoordelijkheidsgevoel, schoonhouden van de openbare ruimte en aanvulling van zakgeld. Een Nijmeegs initiatief dat navolging verdient, ook in Doetinchem.

Maandag 24 februari ben ik met Jonne en Thije weer gaan ‘wijkhelden’. Het rondje Kruisbergseweg/Haareweg leverde een enorme hoeveelheid zwerfafval op, zoals op de bijgaande foto te zien is. Vooral blikjes en plastic flessen, maar ook veel papier, glazen flessen en zelfs een wieldop en een emmer witkalk. 

Opvallend is dat we ongeveer twee maanden geleden hetzelfde rondje maakten. Hoewel je voorzichtig moet zijn om schuldigen aan te wijzen is het een aanwijzing dat de genoemde wegen de fietsroutes zijn van leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Uiteraard is het ook de verantwoordelijkheid van de gemeente Doetinchem iets te doen aan het verminderen van zwerfafval. Wordt er iets gedaan aan voorlichting op scholen? Waarom staan er langs de fietsroutes nauwelijks vuilnisbakken of ‘blikvangers’? 

Mijn idee – ik ben een optimist – is dat het weggooien van afval langs de openbare weg niet perse onverschilligheid is maar vooral gemakzucht. Aan dat laatste is iets te doen. Statiegeld op blikjes en drinkflesjes is uiteraard het allerbeste maar daar gaat de gemeente niet over. En zolang er geen statiegeldregeling is, ligt het zwerfafval letterlijk op het bordje van de gemeente. Overigens als er een statiegeldregeling was, zouden de jongens een veelvoud verdienen van de 2,50 euro per zak die ze nu krijgen. Maar er zou minder troep langs de kant van de weg liggen.

Samengevat: BUHA zou mee moeten doen aan ‘Wijkhelden’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden