Ben Beijer bekijkt 't anders: Korting


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Korting

Al jaren wordt er gekort op pensioenen. Grote boosdoener is de rekenrente. Een fictief gegeven dat veel lager ligt dan het echte rendement van de pensioenfondsen. Om de pensioenen voor onze (klein)kinderen te garanderen wilden veel partijen er niet aan die rekenrente te verhogen. Ik kon mij daar wel in vinden, mijn generatie kon bijvoorbeeld voor relatief weinig geld een huis bouwen, waar men nu de hoofdprijs voor wil. De jongeren krijgen die kans niet, als er al wat te kopen of te bouwen valt. Wouter Koolmees van sociale zaken heeft aangegeven dat de rekenrente niet langer heilig is. Voorwaarde; de bonden moeten ook water in de toch al goedkope wijn doen. Nu heb ik niets met geld, maar gelukkig wel een prima minister van financiën thuis waardoor ik niet bij Koolmees aan hoef te kloppen.

Kortingen heb ik overigens nooit begrepen. Zo herinner ik me een advertentie van Eneco over duurzaamheid, je kon een hoge korting krijgen als het hard zou waaien. Een soort stormkorting die ons de laatste weekenden mooi geld op had kunnen leveren. Bij bestudering van die voorwaarden bleek echter dat als er het hele jaar een flinke storm zou staan men maximaal veertig euro korting per... jaar zou vangen. Daar kom je de stormachtige carnavalsdagen niet van rond.

Mijn generatie of nog ouder kon ook al eens fikse kortingen krijgen bij de aankoop van een bril. Ik weet niet meer bij welke keten, want ze geven allemaal de ‘hoogste korting’, zeggen ze. Ik bedoel de leeftijdskorting. Als je dertig was kreeg je dertig procent korting, als je zeventig was zeventig. Als we die adverteerders mogen geloven zou mijn buurman die vandaag 94 jaar hoopt te worden dat extra pensioenvoordeel niet eens nodig hebben als hij de brillenactie kan combineren met die van Eneco. Het is alleen oppassen geblazen, niet omgeblazen te worden op je oude dag bij het verzilveren van die korting. Goed gaon.

Meer berichten