Ben Beijer bekijkt 't anders: Jong en oud


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Jong en oud

Afgelopen week heeft Mooi Koor Man het besluit moeten nemen het festival ’75 jaar leven in vrijheid’ op 23 en 24 mei in de binnenstad van Doetinchem uit te stellen. De gezondheid van vrijwilligers, artiesten, scholieren en koren in verband met het coronavirus, dat ons land in zijn greep houdt, staat centraal.

De waardering voor artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en zorgverleners is al net zo hartverwarmend als de zorg voor kwetsbare en oudere mensen.

Maar wie is oud? 'De duvel is oud' zegt een deel van de doelgroep. Wij dachten er ook niet bij te horen, maar sinds het uitbreken van het coronavirus laten onze dochters weten dat we dan wel niet oud zijn, maar wel op moeten passen. Deze week kregen we een app van een goede oud-kennis die we niet zo vaak meer zien. Marco schreef: “Ofschoon ik jullie ervaar als zeer fitte mensen kan ik ook niet voorbij gaan aan het feit dat jullie tot de risicogroep behoren. Laat dus alsjeblieft weten of ik ergens mee kan helpen.”

Enorm lief natuurlijk en een wake-up call. Ik hoor ondanks mijn zo goed als kale kop tot de generatie van de vetkuif en het kippenkontje en voel me in gedachten niet oud. Bij oud denk ik aan ‘ouden van dagen’, echte bejaarden dus, die vroeger met bussen en auto’s van de notabelen een dagje uit gingen en dan tegen de avond het dorp in kwamen rijden voorafgegaan door de plaatselijke harmonie en drumfanfare. De oudjes zwaaiden dan nadat sommigen met veel moeite weer overeind waren gekrabbeld omdat zij zich net als wij op schoolreisje, hadden verstopt om de omstanders te laten schrikken. Nu worden 50-plussers senioren genoemd en vallen wij tussen de wal en het schip. Aangezien wij niet voor oudjes gaan, kiezen we er toch maar voor alsnog bij de senioren te worden ingedeeld. Blijft zang- en muziekvriend Rinus, die mij trouw met ‘dag jonge man ’ blijft begroeten.

GOED GAON

Meer berichten