Lin van Golden Dynasty legt het bestelde eten in de auto van Arnold Woerts uit Zelhem. (foto: Roel Kleinpenning)
Lin van Golden Dynasty legt het bestelde eten in de auto van Arnold Woerts uit Zelhem. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Coronavirus

Meer boeken en spelletjes

Doetinchem - “Er worden meer kinderboeken gekocht”, zegt Josien de Kruijk, mede-eigenaar van kinderboekenwinkel Meester Mokka. “Ouders willen dat de kinderen zich op een zinvolle manier vermaken. Nu mensen minder naar verjaardagen gaan, zien we ook dat er boeken als cadeau worden gekocht, want deze zijn makkelijk op te sturen naar de jarige.”

door Carla van der Meer

“We hebben boeken voor de leeftijd van 0 tot 18 jaar, maar de meeste boeken worden verkocht voor kinderen van de basisschool. Maar dat is altijd al wel de groep waarvoor de meeste boeken gekocht worden. De kinderen zitten nu thuis en de ouders zoeken vermaak voor hen. Ik merk dat veel mensen boeken met een boodschap kopen, zoals puzzelboekjes waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen, of boekjes met proefjes en boekjes om te leren lezen. We hebben ook boekjes met ideeën om leuke dingen in huis te doen. Er is keus genoeg. Wat we leuk vinden om te zien is dat vanuit Italië is overgewaaid dat mensen op Instagram en Facebook delen wat ze thuis lezen. Dat zijn de positieve kanten. Ook is mijn agenda nu leeg en hierdoor kan ik nu dingen doen waar ik anders minder tijd voor heb. Ook heb ik nu meer tijd om met mijn eigen kinderen te lezen en daar geniet ik veel van. Het is omdenken in deze tijd en met elkaar iets doen. Het is mooi om te zien hoe dat verbroedert.”

“Het is in deze tijd vooral belangrijk om je gezond verstand te blijven gebruiken”, vindt Nienke Gebbink, mede-eigenaar Voedingsadviespraktijk Doetinchem. “Belangrijk is om voldoende groenten en fruit te eten om onder andere vitamine C binnen te krijgen. Bij klachten kan extra vitamine C genomen worden in de vorm van supplementen. Maar het is vooral gewoon normaal blijven eten. Nu mensen meer thuis zijn, zijn ze misschien geneigd om toch wat ongezonder te eten of op andere tijden te eten. Het is belangrijk om aan je ritme vast te houden.”

De supermarkten in Doetinchem merken dat er sinds de uitbraak van het coronavirus veel meer wordt verkocht. “Met name houdbare producten en vers vlees”, laat een supermarktmanager weten. “De hardlopers zijn pasta, rijst, houdbare melk, creakers en uiteraard toiletpapier. Dat moet iedereen zelf weten, maar het is nergens voor nodig om grote voorraden in te slaan. We hebben 7 dagen in de week leveringen en alles wordt genoeg aangevuld. Ook het toiletpapier. Het klopt dat sommige dingen iets moeilijker leverbaar zijn, maar dan heb je van een product 5 soorten in plaats van 7, maar het product is nog steeds verkrijgbaar. En als er vandaag iets niet mocht zijn, dan is het er morgen weer. Niets aan de hand. We merken ook een enorme toename aan onlinebestellingen en bezorgingen. Ook wordt er in de winkel steeds minder contant betaald.”

Ook restaurants bedenken creatieve oplossingen, met bezorging aan huis of een afhaalloket op de parkeerplaats, zoals bij Golden Dynasty, waar het eten in de kofferbak wordt gezet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden