Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
Coronavirus

In gesprek met de burgemeester"Achterhoek na Corona

Burgemeester, toerisme en recreatie zijn misschien niet het eerste waar we aan denken in een tijd dat mensen nog in het buitenland vastzitten omdat er een lockdown is of grenzen zijn gesloten. Maar niets is voor eeuwig. Wellicht is juist onze regio een optie voor een vakantie ná Corona. Wat is uw mening?

“Als je naar het DNA van de Achterhoek kijkt dan kun je constateren dat het toerisme een belangrijke werkgever is. Dat komt vooral door de bungalowparken en de campings. Door de coronacrisis zijn de hotellerie en de horeca nu al behoorlijk geraakt.Vanaf 1 april zouden de campings en nog meer vakantiehuisjes open moeten gaan en de toeloop beginnen. Zoals de situatie er nu uitziet trek ik in twijfel of dat doorgaat. Waarschijnlijk blijven die tot nader order gesloten.”

Op dit moment zijn hotels en recreatiegelegenheden nog gesloten, maar dat zal vroeg of laat anders worden. Moeten we daar nu al op inspelen?

“Het kiezen voor een vakantie in het binnen- of buitenland zal pas gedaan worden als we deze crisis achter de rug hebben. Wanneer dat is blijft voorlopig nog giswerk.”

Uitstekende verblijfs- en recreatiemogelijkheden en bereikbaar met eigen of openbaar vervoer. De Achterhoek heeft het allemaal.Wat doen we daarmee?

“Ik adviseer de sector na te denken over de nieuwe situatie waarmee we nu geconfronteerd worden. De Achterhoekse vrijetijdsondernemers zouden hun krachten nog meer moeten bundelen om onze regio onder de aandacht te brengen.”

De wereld en ook onze regio zal er na corona anders uitzien. Stof tot nadenken?

“Eigenlijk is een vakantiehuisje helemaal niet zo gek. Je bent mooi op jezelf en afgezonderd van de massa, dus precies datgene wat we op dit moment het liefst zien. Voor hotels is dat een stuk moeilijker omdat je dichter op elkaar zit. Het collectieve bewustzijn zal door de crisis versterkt worden. Dat zien we nu al, maar ik vrees dat met het verstrijken van de tijd de neiging zal bestaan in oude patronen terug te vallen. Stof tot nadenken is er in ieder geval genoeg en de crisis zal zeker ook blijvende effecten hebben. Men is kennelijk wel doordrongen van de ernst van de situatie.”

Welke zaken zullen voor de toekomst beleidsmatig aangepakt gaan worden? 

“Er zal kritisch nagedacht moeten worden over grootschalige evenementen en de sociale hygiëne die daarbij in acht genomen moet worden. Ons hygiënedenken in het algemeen is aan herziening toe. Vanavond (maandag 23 maart, red.) heb ik een gesprek met de regiogemeenten onder leiding van voorzitter Ton Heerts. Ik verwacht dat daar wel wat uitkomt met nieuwe instructies. Op dit moment loop ik door de stad en constateer dat het hier redelijk leeg is en dat de mensen bochten maken om afstand van elkaar te houden. Men is kennelijk wel doordrongen van de ernst van de situatie.”
Dit interview vond telefonisch plaats op maandag 23 maart.

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten