Anita Temmink bij apotheek De Haan aan de Raadhuisstraat in Doetinchem
Anita Temmink bij apotheek De Haan aan de Raadhuisstraat in Doetinchem (Foto: Roel Kleinpenning)
Coronavirus

'Houd alstublieft de richtlijnen aan'

Doetinchem - Nederland leeft onder het juk van het coronavirus. Iedereen praat erover en wordt er mee geconfronteerd. Bij de Doetinchemse apotheken is het niet anders. “Mensen waren echt bang voor medicijntekorten.”

door Hans Hissink

Bij de winkels die nog open zijn, worden richtlijnen aangegeven bij de deur, bij de supermarkten worden winkelkarretjes schoongemaakt en wordt er op gelet of er niet teveel mensen binnen zijn. Bij de apotheken wordt ook de nodige discipline verwacht van bezoekers.

Anita Temmink is eigenaar van de Doetinchemse apotheken De Haan, Rozengaarde en Het Bastion. Zij ziet welke impact het coronavirus heeft op het personeel en de klanten. “Het hele proces waarin wij werken zit vol risico’s. Er komen mensen in de apotheek die toch vaak gezondheidsproblemen hebben, mensen die ziek zijn hebben een verhoogde kans op complicaties. We doen er daarom van alles aan om zoveel mogelijk de opgelegde maatregelen te handhaven.”

Direct contact vermijden

Er wordt veel gebruik gemaakt van de uitgifteautomaat voor medicijnen. “We maken daar inderdaad meer gebruik van dan normaal. Dit om het directe contact zoveel mogelijk te beperken. Er komen dan uiteraard vragen of de uitgifteautomaat wel veilig is omdat iedereen daar wél contact mee maakt. Deze wordt echter goed schoongemaakt zodat daarbij het risico van besmetting zoveel mogelijk beperkt wordt.”

Bij het bezorgen van de medicijnen is ook één en ander veranderd. “De bezorger heeft geen direct contact meer met de mensen aan huis. De medicijnen worden voor de deur gezet zodat deze kunnen worden gepakt. Wanneer iemand echt de medicijnen zelf niet kan pakken dan moet in ieder geval eerste de afstand er zijn zodat de bezorger de medicijnen binnen neer kan zetten. Bij de bezorgdienst worden de risico’s dus ook zoveel mogelijk vermeden.”

Bang

“In het begin van de coronacrisis waren mensen echt bang. Niet alleen de klanten, maar ook het personeel. Mensen waren bang voor medicijntekorten. Er was vooral veel vraag naar paracetamol en koortsthermometers. Hier is geen tekort aan geweest en we kunnen nog steeds volop leveren. Echter is er wel een maximum van drie doosjes paracetamol per keer."
Ondanks alle waarschuwingen en maatregelen wil Anita graag iets meegeven aan de lezers. “Er zijn nog steeds mensen die de toegepaste maatregelen belachelijk en overdreven vinden. Die anderhalve meter wordt vaak niet in acht genomen en er zijn nog steeds mensen die bij verkoudheid naar de apotheek komen. Doe dat nou niet. Houd alstublieft die anderhalve meter afstand van elkaar, was de handen altijd bij thuiskomst en nies en hoest in de elleboog. Wanneer we ons daaraan houden dan zijn we een heel eind. We moeten het tenslotte toch met ons allen doen.”

Meer berichten