Ben Beijer bekijkt 't anders: Zonneschijn


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Zonneschijn

Als ik in het zonnetje op ons balkon zit, komt onze buurvrouw een prachtig boek brengen over India, met de strijd tegen de Britse overheerser en de Spaanse griep. Ik leg het boek even weg, en pak wat dunne boekjes van Levi Weemoedt om de zinnen te verzetten en lees in ‘Pessimisme kun je leren': ‘Bijgeloof'. Volgens frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog bracht het ongeluk als je op een vrijdag sneuvelde. Gekker moet het niet worden.

Mijn telefoon laat weten dat er een appje binnenkomt. Als ik het berichtje open, word ik gelijk vrolijk van de leuke melodie en de tekst; “Goeiemorge, goeiemorge, goeiemorge zonneschijn. Mens, wat kijk je weer gezellig, een beetje lachen, doet geen pijn. Goeiemorge, goeiemorge, goeiemorge zonneschijn. Je bent veel mooier met een glimlach, je kan maar beter vrolijk zijn'.

Het is alsof de zon uitbundiger gaat schijnen en dus stuur ik het YouTube filmpje naar onze kleinzoontjes die even later met beeldverbinding bellen. Zij hebben het prima naar hun zin zonder school. Zij missen hun (voetbal) vriendjes, maar hebben elkaar. Hun ma en pa werken vanuit huis en dat maakt veel goed. Samen lunchen is een van die extra momenten, veel gezelliger dan die snelle hap op school, zeggen de jongens die van gezellig tafelen houden. Het leren gaat prima: taal, rekenen, lezen. Grootste winst: het lezen begint zelfs leuk te worden, vinden ze. Vooral bij spannende of grappige boeken.

Expressievakken spreken hen niet aan, die missen ze niet, net als geschiedenis, maar daar komt Weemoedt hen te hulp in het bundeltje “gezondheid “met Vaderlandse historie. “Van Hoekse en Kabeljauwse twisten, hoef je alleen maar te onthouden dat je daar niks aan miste.”

We hopen dat jullie weer gauw komen, zeggen de jongens.

Wij missen net als u het knuffelen van onze naasten, maar zullen het even met contact op afstand moeten doen. Tot die tijd wens ik u veel zonneschijn, maar vooral:

Goed gaon.

Meer berichten