Afscheid van de Canadese militairen middels een parade in de Plantsoenstraat, oktober 1945. (Jan Massink, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers)
Afscheid van de Canadese militairen middels een parade in de Plantsoenstraat, oktober 1945. (Jan Massink, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) (Foto: )

Vlag uit op 2 april

Doetinchem - Op zondagmorgen, 1 april 1945 (toen eerste paasdag) bereikten de eerste Canadese militairen via de Terborgseweg de Doetinchemse stadsrand. Vijf dagen eerder, op 28 maart, hadden ze bij Megchelen de Nederlandse grens bereikt.

De Duitsers verdedigden zich fel. Er is dan ook hard gevochten om Doetinchem te bevrijden. Er sneuvelden tien Canadezen en tientallen Duitsers. Ook kwamen er enkele inwoners om het leven. Talloze panden in de binnenstad werden door vlammenwerpers in brand geschoten.

Hoewel de oostzijde van de stad op 1 april was bevrijd, gold dat niet voor de westkant van de stad. Pas op maandagmiddag, 2 april, kon een Canadese bevelhebber melden dat de gehele stad was bevrijd.

Die dag staat dan ook te boek als dag van de (volledige) bevrijding van Doetinchem.

Omdat dat deze week 75 jaar geleden is, was er van alles georganiseerd. Dat kan nu allemaal niet doorgaan. Wat we wel kunnen doen is as donderdag, 2 april, in de gehele stad de vlag uithangen.

Op 2 mei as zouden er veel Canadezen naar Doetinchem komen met de organisatie In our fathers Footsteps. Zij wilden op meerdere dagen wandelen van Megchelen naar Apeldoorn. Het betreft veelal familieleden van voormalige militairen. Ze zouden worden begeleid door een Canadese band van 80 pipers en drums. Na een optocht door de stad zouden er optredens zijn op het Simonsplein en herdenkingen bij het Vredesmonument en het monument in het Canadapark. Dat kan nu vanwege het coronavirus allemaal geen doorgang vinden.

Dat gaat volgend jaar alsnog geneuren. 75 + 1: op zaterdag 1 mei 2021.

In de diverse plaatsen die de stoet dit jaar aan zou doen, worden korte films gemaakt. In Doetinchem zal Stichting Doetinchem Herdenkt donderdag onder meer het vlaggen vastleggen en de diverse historische locaties en monumenten. Deze films komen op de website van de organisatie en ze worden opgestuurd naar Canada.

Het zou dan ook mooi zijn als Doetinchem massaal vlagt op donderdag 2 april.

Meer berichten