Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

Hoe helpen we onze ondernemers weer op de been?

Burgemeester, door de coronacrisis verandert ons koopgedrag, We shoppen nog meer dan tot voor kort via internet. Kan dat weer teruggedraaid worden als deze crisis achter de rug is?

Burgemeester, door de coronacrisis verandert ons koopgedrag, We shoppen nog meer dan tot voor kort via internet. Kan dat weer teruggedraaid worden als deze crisis achter de rug is?

“Een aantal maatschappelijke trends worden nu versterkt door de crisis. Ondernemers in de branches die daardoor getroffen worden, zullen het moeilijk gaan krijgen. Nog meer dan voorheen moeten ze zich onderscheiden en innovatief zijn. Dat was al zo, maar door deze crisis wordt dat nog versterkt.”


Welke sectoren worden het hardst getroffen?

“Doetinchem is een centrumstad met een levendige binnenstad waar het publiek graag komt om onder andere te winkelen. De binnenstad wordt door deze crisis hard geraakt. Zonder coronacrisis zouden we nu vanuit mijn werkkamer een drukke stad zien. De dinsdagmarkt (31 maart, red.) en de stad zijn nu opvallend stil.”


Is er een plan om de consument weer terug te krijgen in het hart van de stad? 

“Doetinchem heeft een Stichting Binnenstadbedrijf. In de komende week gaat geschakeld worden tussen vastgoedondernemers, detaillisten en horecaondernemers om gezamenlijk te proberen oplossingen te vinden. Heel veel kleine ondernemers hebben weinig rek en hebben grote moeite dit te overleven. Ook grote bedrijven ondervinden op midden-lange termijn de effecten. Er is overleg tussen alle partijen waarbij de gemeente actief betrokken is.”


Wat kan de gemeente doen na de crisis? 

“We kijken als gemeente wat we kunnen doen. Alle problemen verhelpen lukt niet. Bijdragen aan de oplossing wel. Wat we nu zien is dat een bepaalde groep mensen, bijvoorbeeld in de zorg, zich drie slagen in de rondte werkt en een andere grote zorgen heeft over zijn baan. Er ontstaat een negatieve spiraal van onzekerheid die slecht is voor onze economie. Als onze export stagneert dan heeft dat grote invloed.”

Wat zou u de consumenten willen zeggen?

“Als de huidige termijn door de regering wordt opgerekt naar mei of zelfs nog langer dan ontstaat er een economische crisis waar we voorlopig niet uitkomen. Je kunt niet simpelweg de geldpers aanzetten. Dan ontstaat er een inflatie die ook heel slecht is voor de economie. Misschien moeten we naar een soort solidariteitspact waarbij mensen elkaar financieel steunen door middel van een belastingheffing. In Duitsland heeft men iets dergelijks ingesteld na de eenwording en de Duitse burgers betalen daar nog steeds aan mee. Ik zou willen zeggen tegen onze inwoners: “Laten we oppassen dat we elkaar en de economie niet verder in de put helpen’.”

Het gesprek met de burgemeester vond plaats op dinsdag 31 maart. Door de snelheid waarmee de huidige ontwikkelingen plaatsvinden kunnen sommige zaken achterhaald zijn.
(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden