V.l.n.r.  projectleider Maria van der Post, directeur Ester van de Haar en programmaleider Ferdy Wissing.
V.l.n.r. projectleider Maria van der Post, directeur Ester van de Haar en programmaleider Ferdy Wissing. (Foto: Bert Vinkenborg)
Coronavirus

Gruitpoort bewijst: Cultuur kan óók 'corona-proof'

Doetinchem - Met een knipoog naar Silicon Valley in Californië noemt creatieve broedplaats Gruitpoort onze regio ‘Creative Valley Achterhoek’. Na het uitbreken van de coronacrisis is het moment gekomen om te bewijzen dat dit niet zomaar een kreet is.

door Bert Vinkenborg

Onmiddellijk nadat op vrijdag 13 maart de gemeente de opdracht gaf de deuren te sluiten, ging directeur Ester van de Haar met haar team van medewerkers en vrijwilligers aan de slag om haar missie binnen de gewijzigde omstandigheden toch invulling te kunnen geven.

Eerst dacht men nog door te kunnen draaien omdat het aantal bezoekers dat de Gruitpoort gewoonlijk in één ruimte binnen heeft, vrijwel altijd onder de honderd ligt. Maar ook daar werd een streep door gezet. Ook de Gruitpoort moest sluiten.

Financiële ramp

Creatief een uitdaging, maar financieel een ramp omdat alle publieksinkomsten wegvallen. Met name de filmvoorstellingen, horeca en verhuur zijn een belangrijke bron van inkomsten. Door te sluiten valt 35 procent omzet weg. Voor de Gruitpoort die budgettair al langs het randje van de afgrond loopt een geduchte tegenvaller.

Op termijn is dat een situatie die niet vol te houden is. Ester: “Dus op 14 maart zijn we aan de slag gegaan. Creatieve oplossingen bedenken zit in onze genen. Cultuur verbindt. Als dat zonder fysiek contact moet, vinden we andere manieren.”

Jongeren

Eerst werd het jongerenwerk aangepakt. Voor jongeren heeft De Gruitpoort een eigen plek: JC JijCreëert. Alle jongeren in Doetinchem kunnen hier hun creativiteit botvieren. “En nu zitten al die jongeren thuis,” zegt programmaleider Ferdy Wissing. “Terwijl voor sommige jongeren thuis helemaal geen veilige plek is. Juist hen willen we niet in de kou te laten staan. In samenspraak met Buurtplein gaan we daarom voor deze groep toch een paar keer per week open. De ruimte zo ingedeeld dat vijf jongeren per keer hier even op adem kunnen komen.”

Ouderen

Ook voor ouderen heeft de Gruitpoort al jaren een speciaal programma: Lang Leve Kunst en Naoberschap. Maria van der Post, projectleider bij dit programma: “Juist nu moeten we er zijn voor ouderen.”

Maria komt wekelijks met haar vrijwilligers bij elkaar om ideeën uit te wisselen. “Toen we niet meer bij elkaar konden komen, zijn we overgestapt op online vergaderen. En dat maakte de vrijwilligers niet minder creatief. Binnen twee dagen was de Telefonische Voorleesbrigade opgestart. Een half uurtje voorlezen en een praatje. Zes keer per persoon, zodat je ook wat opbouwt. Zowel de ouderen als de vrijwilligers melden zich en masse aan.”

Ester: “Wij zijn samen met Kruiswerk Achterhoek bezig dit over de hele Achterhoek uit te rollen.”

Pennenvruchten

Ook het project ‘Pennenvruchten’ontstond. Ouderen worden aangemoedigd hun herinneringen op papier te zetten en worden daarbij telefonisch begeleid door ‘schrijfvrijwilligers’ die deze losse herinneringen als pareltjes aaneenrijgen tot een mooi verhaal.

En bij ‘Op de stoep’ spelen kunstenaars een voorstelling bij woonzorgcentra en bij zelfstandig wonende ouderen. Op de stoep. De toeschouwers zitten binnen en de artiesten staan buiten, met alleen een raam ertussen.

'Wij hebben juist in de huidige situatie als creatieve broedplaats een rol te vervullen'

Zijn er voldoende vrijwilligers voor al deze projecten? Maria: “Zeker! En er melden zich nog steeds nieuwe mensen. Naast al deze projecten voor kwetsbare mensen gaat de Gruitpoort komende weken ook basisscholen helpen om al die online lessen die leerkrachten nu ineens zelf moeten ontwikkelen, attractief en creatief te maken. En de filmhuisbezoekers worden online bediend met speciale kijktips op tv en Netflix en binnenkort ook met een heuse thuisbioscoop.

Ester van de Haar: “Wij hebben juist in de huidige situatie als creatieve broedplaats een rol te vervullen. De door ons opgebouwde structuur bewijst nu zijn sterkte.”

Voor meer informatie:

www.gruitpoort.nl

Meer berichten