Camiel Steverink voor 'zijn' Metzo College. (foto: Roel Kleinpenning)
Camiel Steverink voor 'zijn' Metzo College. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Coronavirus

‘Ouders doen taken van leerkrachten’

Doetinchem - De scholen zijn al vanaf 16 maart dicht en de landelijke eindexamens gaan niet door. Allemaal vanwege het vervelende coronavirus. Toch gaan de meeste lessen ‘gewoon’ door. “Het leren op afstand maakt op deze manier wel een hele snelle ontwikkeling door.”

door Hans Hissink

Leerlingen zitten al ruim drie weken thuis en de lessen worden zoveel mogelijk online gegeven. “Alle scholen maken hetzelfde door. Als docent moet je proberen de leerlingen te motiveren. Het op afstand les geven is best een dingetje. Vooral de basis- en kaderleerlingen leren bij ons in de praktijk, dan praat je over zo’n 14 praktijklesuren in de week. Lessen in hout- en metaalbewerking vallen weg, want dat is niet te op te vangen met een computer,” vertelt Camiel Steverink, teamleider bij het Metzo College.

Bij veel scholen werd de week voorafgaand aan de landelijke sluiting al overlegd hoe hiermee om te gaan. “We zagen het al wel een beetje aankomen en dan ga je je afvragen hoe we dat allemaal gaan doen. Dan regel je het tot 6 april. Die paar weken zijn echt nog wel te overzien, ook met de praktijklessen, maar daarna wil je wel weer verder op school. Die situatie ligt nu anders. Er vallen nu wel héél veel lessen weg.”
Camiel Steverink geeft aan dat er veel geregeld moest worden. “Onder andere hoe het op afstand leren vorm gegeven moest worden. Daarnaast moesten er praktische zaken geregeld worden. Bijvoorbeeld leerlingen die thuis geen computer hebben, moeten laptops krijgen en leerlingen moeten de kans krijgen om naar school te komen als de thuissituatie daar om vraagt."

Wekelijks contact

Over het algemeen gaan de leerlingen goed om met de huidige situatie. “Het grootste gedeelte werkt heel leuk, daar krijg je goede en grappige reacties van en vertellen dat zij de school missen. Maar er zijn ook leerlingen die moeilijk te bereiken en te motiveren zijn. De leidraad blijft het huidige lesrooster zodat het huiswerk ingezien kan worden en de lessen volgens dat rooster gevolgd kunnen worden. “Mentoren en vakdocenten hebben wekelijks contact met leerlingen en hun ouders. Ouders nemen zelf ook contact op over het huiswerk en waar dat gevonden kan worden. Maar ook hoe zij hun kind kunnen motiveren. Ouders moeten taken van leerkrachten overnemen en dat is best raar natuurlijk.”
Camiel Steverink wil ouders en leerlingen gerust stellen. “We moeten zo goed mogelijk blijven doorwerken. Niemand hoeft bang te zijn dat we leerlingen erop afrekenen dat ze nu minder presteren dan normaal gesproken op school. Het is een verantwoordelijkheid voor de school om na te denken hoe we verder kunnen met de kinderen en hoe we ze toch kunnen laten overgaan. Daar zijn we nu een plan voor aan het maken. De zomerschool wordt onder meer uitgebreid. Uiteraard hoop ik dat we zo snel mogelijk op school de draad weer op kunnen pakken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden