Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Koninklijke onderscheidingen

Burgemeester, ook dit jaar worden er weer koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Hoe doet u dat nu Nederland tot en met 28 april op slot zit?

Burgemeester, ook dit jaar worden er weer koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Hoe doet u dat nu Nederland tot en met 28 april op slot zit?

“Dat doen we nog steeds. Elk jaar worden op de vrijdag voor Koningsdag, dus ook dit jaar weer, de koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Voordat de coronacrisis uitbrak, was de planning bij iedereen die een lintje krijgt een huisbezoek af te leggen om hem of haar persoonlijk de onderscheiding op te spelden. Gelet op het aantal mensen waar het dit jaar om gaat zou dat best nog een uitdaging zijn geweest. Het Kapittel voor de civiele orden heeft nu besloten dat iedereen op de ochtend van die dag een telefoontje krijgt. De koninklijke besluiten zijn al genomen en ondertekend.”

Voor de gedecoreerden is het altijd een onvergetelijk moment wanneer ze hun lintje opgespeld krijgen. Hoe wilt u het voor hen bijzonder maken nu dat niet meer op dezelfde manier kan?

“Later in het jaar komt een centraal moment. De details daarvan zijn nu nog niet helemaal bekend. Het verschil met de oude situatie is dat tot vorig jaar in de meeste gevallen het voor de gedecoreerden een complete verrassing was. Nu natuurlijk niet meer omdat iedereen op vrijdag 24 april weet of hij of zij een lintje heeft gekregen. Via de pers zal er nog de nodige aandacht aan worden gegeven.”

Eens zal de coronacrisis voorbij zijn. Is er dan gelegenheid het goed te maken?

“De datum moet nog worden vastgesteld en we moeten echt nog kijken wat we gaan doen, maar dat het alsnog goedgemaakt gaat worden, is zeker. Het aardige van het krijgen van een lintje is het onverwachte. Nu gaat dat anders en dat vind ik jammer.”

De maatschappij is deels tot stilstand gekomen, maar er zijn groepen mensen, die zich juist nu onderscheiden. Gaan we aan hen extra aandacht besteden als dit achter de rug is?

“Dat moeten we zeker doen, maar daar is de lintjesregen niet voor bedoeld. Een vereiste om voor een koninklijke onderscheiding in aanmerking te komen is dat men zich gedurende vele jaren verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving.Voor mensen die zich tijdens de coronacrisis bijzonder hebben onderscheiden zou een bijzondere onderscheiding zeker op zijn plaats zijn. Het mooiste zou zijn als dat landelijk wordt georganiseerd. Zoiets als de medaille van het Carnegie Heldenfonds die voor bijzondere heldendaden wordt uitgereikt.”

Mensen kunnen worden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding. Waar moeten we rekening mee houden voor de lintjesregen van 2021?

“In het vroege najaar van 2020 moeten de voordrachten voor de koninklijke onderscheidingen van 2021 al bij de gemeente binnen zijn. Het kost tamelijk veel tijd om alle vereiste informatie binnen te krijgen. Als je vindt dat iemand ervoor in aanmerking komt begin dan nu al aan de voordracht.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden