Leerling Metzo College bereikt finale Op weg naar het Lagerhuis


Foto:

Leerling Metzo College bereikt finale Op weg naar het Lagerhuis

DOETINCHEM - Zoë Heeg (15), mavo leerling van het Metzo College in Doetinchem, is op 5 mei te zien bij BNN-VARA in de finale van de V-rede wedstrijd waarvoor in het hele land voorrondes zijn geweest. Met haar zeer persoonlijke verhaal over haar ervaringen met discriminatie en racisme heeft ze de jury geraakt en mag ze voor de camera haar boodschap `woorden kunnen pijn doen, denk na voor dat je iets zegt` in twee en een halve minuut de wereld in sturen.

“Het is volgens mij voor het eerst dat een VMBO-leerling zover komt in deze wedstrijd”, vertelt docent Dennis Pastoors, die met leerlingen van het Metzo College een debatteam heeft dat al vaker hoge ogen heeft gegooid. “Het is in elk geval wél de eerste keer dat een leerling van onze school zover komt”, voegt hij er trots aan toe.

De landelijke debatwedstrijd ‘op weg naar het Lagerhuis’ kent verschillende voorrondes, eerst regionaal en provinciaal en daarna landelijk. Er is een debatwedstrijd voor teams en daarnaast een V-rede wedstrijd. Een V-Rede is een speech waarin een persoonlijk gekozen thema centraal staat. De wijze waarop deze speech wordt uitgewerkt of hoe deze wordt voorgedragen staat voor iedere deelnemer vrij. De toespraak mag 150 tellen duren (twee en een halve minuut).

Zoë is lid van het Metzo debatteam en schreef zestien kantjes vol over haar ervaringen met racisme en discriminatie. “Het heeft mijn leven beïnvloed. Ik ben gewond geraakt door alle opmerkingen en commentaren die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Dat gebeurde al op de basisschool waar ik gezeten heb. Het werd even minder toen ik eind groep 6, begin groep 7 naar een andere school ging, maar het kwam in alle heftigheid opnieuw naar boven toen ik naar het voortgezet onderwijs ging”, vertelt de scholiere, die bijna haar MAVO diploma op zak heeft.

“Het verhaal van Zoë is zeer persoonlijk en dat maakt het juist zo krachtig”, vertelt docent Pastoors. “Van die zestien kantjes is uiteindelijk een speech overgebleven die vanaf de eerste woorden mensen raakt, zo bleek bij de voorrondes.’ Juist het persoonlijke verhaal maakt, dat de speech opvalt en aandacht krijgt. “Andere V-redes zijn vaak meer feitelijk, er wordt met cijfers en moeilijke woorden gestrooid, maar daar blijft Zoë ver vandaan”, aldus Pastoors.

“Mensen moeten beseffen, dat wat ze zeggen pijn kan doen. Door mijn verleden ben ik nog ontzettend onzeker op sommige punten. Het zit zo diep in mij geworteld dat ik er bijna niet vanaf kom. Elke keer als iemand een opmerking maakt wordt alles weer op gegraven terwijl ik juist alles probeer te vergeten”, vertelt Zoë in haar speech. Toch is ze inmiddels sterker geworden en komt ze bijzonder krachtig en zelfverzekerd over. ”Mijn zelfvertrouwen is zeker gegroeid de afgelopen tijd”, geeft ze toe. “Als je mij in groep 6 vertelt zou hebben dat ik als ik 15 ben in een landelijke finale iets zou vertellen over racisme en wat dat met iemand kan doen, zou ik je keihard uitgelachen hebben.”

Na de voorrondes kreeg Zoë veel reacties. “Sommige mensen zeiden dat ze verbaasd waren dat er nog steeds gediscrimineerd wordt en anderen vertelden dat ze steun hadden gevonden in mijn verhaal. Dat is ook mijn doel. Ik hoef niet persé te winnen, het gaat mij er om dat aan zoveel mogelijk mensen kan vertellen wat discriminatie doet, ik wil dat mensen er naar luisteren en er iets mee doen. Dat lukt me op deze manier aardig’”, aldus de nuchtere scholiere.

‘Speechen is niet te leren”, vindt Pastoors. ”We kunnen wel de manier waaróp je speecht verbeteren, maar het draait altijd om emotie en persoonlijke passie. Op het Metzo College coachen we onze debatleerlingen en geven ze tips hoe ze met mimiek, het laten vallen van stiltes en dergelijke de boodschap beter over kunnen laten komen. En blijkbaar doen we dat goed.”

De opnames voor de finale zijn op 3 mei en op 5 mei wordt de finale uitgezonden bij BNN-VARA op NPO 2.

Meer berichten