Espcaperoom, picknicken en minibieb


Dirk (links) en Rien Smits vullen de Minibieb in Etten bij. (foto: Roel Kleinpenning)
Dirk (links) en Rien Smits vullen de Minibieb in Etten bij. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Coronavirus

Espcaperoom, picknicken en minibieb

Doetinchem/Oude IJsselstreek - Wat kunnen kinderen in tijden van corona doen tijdens de meivakantie? Bijvoorbeeld boeken lezen uit de minibieb. Met een beetje fantasie en creativiteit is nog zoveel te doen, dat de vakantie misschien wel te kort is.

door Carla van der Meer

“Ik heb al wel zo’n vier jaar een minibieb ik de tuin”, zegt Annette Smits uit Etten. “Daar staan ook boeken voor volwassenen in, maar nu staan er ook meer kinderboeken in. Kinderen kunnen een boek nemen om te lezen en daarna eventueel weer terug te brengen. Maar eigenlijk is het de bedoeling dat ze er een boek van zichzelf voor terugzetten. Zo blijft er altijd voldoende aanbod.” De boeken worden ook door mensen van buiten Etten geruild. “Mensen komen op de fiets of met de auto voorbij”, vertelt Smits. “In het erbij liggende schriftje is te lezen dat dat ze ook van verder weg komen. Het idee is vier jaar geleden ontstaan omdat ik veel boeken had en het zonde vond om ze weg te gooien. Mijn man heeft een kasje gemaakt en het is opvallend hoeveel mensen gebruikmaken van deze minibieb.”

“Wij hebben spellen gemaakt die tegen een klein bedrag vanuit huis gespeeld kunnen worden”, zegt Stefan Geurtsen van TB Events uit Terborg. “De spelletjes zijn te vinden op www.tbevents.nl/uitjes en dan thuis uitjes selecteren.” Het bedrijf werkt ook aan een speciaal Koningsdagspel. “Dus waar ze de Koningsspelen en alle bijbehorende activiteiten zullen moeten missen, gaan wij een thuis-alternatief aanbieden. Het wordt een spel waar alle aspecten van Koningsdag in voorkomen. Dit spel kan uiteraard in de eigen omgeving gespeeld worden.”

Maar ouders en kinderen kunnen ook zelf allerlei activiteiten bedenken. Maak van de kamer bijvoorbeeld een thuisbioscoop met de kinderfilms die op dit moment populair zijn. Op Disney+ zijn veel films te vinden. Een ander idee is om van je huis een Escape Room te maken door zelf spelletjes en raadsels te bedenken en een ‘decor’ te knutselen. Met een smartphone of een virtual reality-setje kun je thuis een rit in de achtbaan beleven. Bijvoorbeeld in de Baron van de Efteling. Op Youtube staan allemaal VR filmpjes, bijvoorbeeld ‘Rollercoaster 360’ waarmee je zo vanuit je woonkamer in een achtbaan stapt. Ook een leuk idee is om een picknick in eigen tuin te houden. De kinderen kunnen lekkere hapjes bedenken of samen koekjes bakken. Voor wie toch even naar buiten wil, is Pokomon Go misschien een idee. Ook in het bos is natuurlijk wel van alles te ontdekken. Het is nog leuker met de gratis Bos Bingo: www.fijnuit.nl/od/bosbingo.pdf.

De Nationale Buitenlesdag van Jantje Beton en IVN Natuureducatie, die op 7 april gehouden zou worden, is verplaatst naar 22 september. Tot die tijd kunnen ouders en leerlingen inspiratie opdoen voor leuke activiteiten via: www.buitenlesdag.nl. Er zijn ruim 70 buitenlessen die grotendeels gratis beschikbaar zijn. Met de buitenlessen leren kinderen nieuwe dingen, ze spelen, ontdekken en onderzoeken en ze blijven in beweging.

Meer berichten