Ben Beijer bekijkt 't anders: Bella Italia


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Bella Italia

Italie haalt dagelijks het nieuws in verband met het coronavirus, en het gesteggel wie hun schulden moet betalen. De politicus die een half jaar geleden niets met Europa te maken wilde hebben, blijkt van gedachten veranderd en wil als verkapte coronahulp alsnog de Eurobonds in voeren, nu zonder voorwaarden.

Komt er op neer: als je veel schulden hebt, betaal je minder dan wanneer je goed op je huishoudboekje heb gelet. Nederland krijgt de zwarte piet. En we weten als geen ander wat dat wil zeggen.

Toch blijft Italië mijn favoriete vakantieland. 52 jaar geleden gingen wij net na ons trouwen voor het eerst naar dit paradijs. Via Lugano reden wij de zon tegemoet. Van daar uit zouden we naar het Lago del Idro gaan. Wij pakten de ANWB wegenkaart, maar zagen dat er ook veel wegen in Duitsland, Frankrijk en Spanje op stonden Wij bleken een wegenkaart van Europa te hebben gehaald. We zagen maar zes Italiaanse plaatsen op de kaart: Rome, Milaan, en Turijn kwamen ons het bekendst voor, maar het Idro meer was nergens te vinden.

Na een barre tocht door de bergen kwamen wij daar toch aan. We reden door prachtige plaatsjes met zonnige huizen in tientallen tinten van zachtgroen tot hemelsblauw. Het hotel tegenover ons werd knalgeel geschilderd zonder dat er iemand van de ‘schoonheidscommissie’ kwam zeggen wat men mooi moest vinden.

Ik kreeg diarree door de olie en het weer en sprak een oude dorpsarts die rustig een rood wijntje dronk in de schaduw voor zijn praktijk. Hij vertelde, dat Ollanders te veel in de zon zitten, te koud bier drinken en niet gewend zijn gezond te eten. Hij gaf mij de tip: zouter eten, uit de zon blijven, en rode wijn te gaan drinken, werkte prima.

Doctore Ricci had ook een geheel eigen kijk op ziektes. Eigenlijk zei hij, zijn er maar twee soorten: Aan de ene is niets te doen en de andere gaat vanzelf weer over. Bella Italia.

Goed gaon.

Meer berichten