Ergotherapie op afstand helpt overprikkelde kinderen en hun ouders tijdens de corona-crisis


Kinderergotherapeut Alinde is aan het beeldbellen met een moeder en dochter.
Kinderergotherapeut Alinde is aan het beeldbellen met een moeder en dochter. (Foto: )
Coronavirus

Ergotherapie op afstand helpt overprikkelde kinderen en hun ouders tijdens de corona-crisis

Doetinchem - Een op de drie tot vier kinderen heeft moeite met het verwerken van de grote hoeveelheden prikkels die op hen afkomen, blijkt uit studies. Zij hebben een zogenaamde prikkkelverwerkingsstoornis. 

“Nu de scholen gesloten zijn, is de dagelijkse structuur van het naar school gaan compleet verstoord. En dat terwijl regelmaat en voorspelbaarheid voor overprikkelde kinderen essentieel is. Het gevolg is dat veel kinderen snel overstuur raken, zich slecht kunnen concentreren of slecht slapen”, aldus Maike van Wezel, kinderergotherapeut van Ergotherapie ten Boom. 

De kinderergotherapeuten van Ergotherapie ten Boom komen met een oplossing. Zij hebben veel ervaring met het helpen voorkomen van overprikkeling en gieten deze behandeling in een nieuw, digitaal jasje. Zo helpen zij ouders en kinderen weer op de rit in deze rare tijd. De hulp gaat via beeldbellen. 

De kinderergotherapeuten zijn heel behendig in het delen van afbeeldingen, vragenlijsten of filmpjes via deze software. Via deze methode kunnen zij kinderen en ouders helpen om om te gaan met de vele prikkels in het dagelijks leven. Wanneer kinderen prikkels beter kunnen reguleren, merken ouders vaak al snel dat dagelijkse activiteiten soepeler verlopen en minder energie vragen. 

Hoe ziet zo’n behandeling er uit? 

De ergotherapeut gaat in gesprek met ouders en kind om te bepalen welke vragen zij hebben. Samen zoeken zij uit voor welke prikkels het kind gevoelig of juist minder gevoelig is. Op basis van deze informatie kunnen zij dan met kleine aanpassingen al een groot resultaat behalen.

Vervolgens kijken zij samen naar specifieke vragen. Deze vragen kunnen te maken hebben met bijvoorbeeld het ochtendritueel, schoolwerk, concentratie of slapen. Dan stellen zij samen een plan op. Dit is het moment waarop de ergotherapeut concreet advies geeft. Vaak is dit al na 2 behandelingen, op die manier kunnen gezinnen snel aan de slag. 

Met deze digitale behandelmethode hoopt Ergotherapie ten Boom de corona-tijd makkelijker te maken voor ouders en hun kinderen. 

Meer berichten