Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Konings- en Bevrijdingsdag

Burgemeester, we hebben binnenkort Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag voor de boeg. Hoe moet dat nu we ons in een crisis bevinden? 

Burgemeester, we hebben binnenkort Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag voor de boeg. Hoe moet dat nu we ons in een crisis bevinden? 

“De activiteiten die anders op Koningsdag zouden worden gehouden zijn afgeblazen. Wellicht dat door de lokale Oranje Comités nog wel een alternatief wordt aangeboden. Volg daarvoor het lokale nieuws ook goed. In Doetinchem hadden we de koningsnacht in Amphion dat altijd bomvol zat en de vrijmarkt. Erg jammer dat dit nu niet door kan gaan. De dodenherdenking op 4 en Bevrijdingsdag op 5 mei worden nationaal georganiseerd en de instructies daarvoor hebben we net binnengekregen. De kranslegging op de Dam gaat door, maar zonder publiek. In Doetinchem worden op 4 mei overdag kransen gelegd bij de verschillende monumenten door telkens twee collegeleden. We laten daar een film van maken die via de sociale media te zien zal zijn. Op die film kom ik zelf ook in beeld en ik zal een korte speech houden. Bevrijdingsdag op de gebruikelijke manier gaat ook hier niet door en dat is 75 jaar na de bevrijding extra zuur."

Geen koningsspelen, geen vrijmarkt en het belang van vrijheid. Heel erg jammer

Een gepaste viering zonder dat de mensen schouder aan schouder staan, Is dat mogelijk?

“We hebben weinig keus als we risico’s willen vermijden.”

Evenementen gaan van fysiek naar digitaal. Moeten we daar aan gaan wennen voor de toekomst?

“Als alles weer min of meer normaal wordt zullen we waarschijnlijk wel wat actiever dan nu gebruik blijven maken van de digitale kanalen. Ik ben overigens al dat digitale vergaderen inmiddels wel wat zat. Sommige dingen zouden we er in kunnen houden zoals een filmisch verslag van bijvoorbeeld 4 mei.”


Geen echte Koningsdag en geen vrijmarkt. Dat wordt voor de kinderen een gemis. Is er al over nagedacht wat daaraan gedaan kan worden?

“Ja, de kinderen missen wat. Geen koningsspelen, geen vrijmarkt en het belang van vrijheid. Heel erg jammer! Misschien zouden we daar ook filmisch wat aan kunnen doen.”

Hebt u een boodschap voor de inwoners van Doetinchem?

“Juist nu wil ik de aandacht vragen voor de verbondenheid met elkaar en met ons land. We worden nu met de neus op de feiten gedrukt. Als we de crisis achter de rug hebben, en dat is hoop ik over niet al te lange tijd het geval, dan staan we voor volgende, misschien nog grotere, uitdagingen die voortkomen uit de opstart van de economie. Maar als ik onze huidige problemen vergelijk met die van ruim 75 jaar geleden dan vallen die in het niet bij het gebrek van vrijheid van toen. Vrijheid is een kernwaarde.”

(tekst: Bert Vinkenborg) 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden