Kaal of binnen blijven


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Kaal of binnen blijven

Binnen blijven heeft een nieuwe betekenis gekregen. De eerste weken van mijn militaire dienstplicht leerde ik dat begrip ook kennen. Met het verschil dat als je binnen moest blijven je iets had uitgevreten.

Ossendrecht, nooit eerder van gehoord, was een kolere eind rijden in een uitgeklede militaire trein. De man die naast eigen gedrag vooral verantwoordelijk was voor dat ‘binnen blijven’ was wachtmeester eerste klas Kuijs. ‘De generaal’ noemden wij hem onder elkaar. Het was januari 1963, en het vroor dat het kraakte tijdens het ochtendappel. Het tenue bestond uit je groene legerondergoed en een overall.

Wachtmeester Kuijs ging er van uit dat hij de baas van het leger was omdat hij het hardst kon schreeuwen en de grootste snor had. Onze opleider moet model hebben gestaan voor de schreeuwende Sergeant- majoor Williams uit de Britse serie ‘Oh Moeder wat is het heet’ Hij sprak bij commando’s de eerste letter van een woord nooit uit. Als wij afstand moesten houden op de appelplaats (toen maar één gestrekte armlengte) kregen wij het commando EGTS…en na een korte pauze …ICHTEN. Als wij rillend van de kou zeiden dat we hem moeilijk konden verstaan, volgde het commando: Oliebollen, drie rondjes door de sneeuw rennen.

Sommige pogingen van haar knippen doen mij ook aan die tijd denken. Wij hadden een dienstkapper met net als hier in de regio een roemrijk kappersgeslacht met de verwarrende naam Kaal, met dit verschil dat onze Kaal niet kon knippen. Hij had één model, door ons model pispot genoemd. Van boven bijna niets en daar net onder alles weg met een soort grasmaaier. Onze kapper had niet zoals hier straks een mondkapje, maar oogkleppen op. Wij probeerden uiteraard naar de eigen kapper te gaan om er enigszins normaal uit te zien. Als we bij de laatste inspectie door Kuijs werden gekeurd, kreeg menigeen van ons te horen: "Zo oliebol, dat wordt kaal of binnen blijven." Goed gaon.


Meer berichten