IrisZorg in coronatijd: ‘Er zijn ook positieve dingen’


Tijdens de coronacrisis melden zich steeds meer gameverslaafden bij Iriszorg (foto Roel Kleinpenning).
Tijdens de coronacrisis melden zich steeds meer gameverslaafden bij Iriszorg (foto Roel Kleinpenning). (Foto: Roel Kleinpenning)
Coronavirus

IrisZorg in coronatijd: ‘Er zijn ook positieve dingen’

Doetinchem - De intelligente lockdown die nu al bijna zes weken duurt, is voor veel mensen lastig. Zo ook voor de cliënten van Iriszorg. “Hoe lang gaan we dit met ons allen volhouden?”

door Hans Hissink

“Na de aankondiging van de maatregelen ga je direct nadenken. Wat gaat het betekenen voor de medewerkers en de cliënten. Wat zijn de gevolgen voor het wonen en de begeleiding van onze cliënten,” vertelt Chris Boven, regiomanager bij Iriszorg Achterhoek, instelling voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang.

Het belangrijkste bij de behandelingen van de verschillende verslavingen is het face-to-face contact tussen behandelaar en cliënt. “Die contacten zijn niet meer mogelijk. Dan moet je over alternatieven gaan denken. Mooi om te merken dat alle collega’s ontzettend gefocust en heel creatief zijn. Het gebruik van e-health, dat zijn digitale toepassingen in de zorg, is tijdens deze periode in een stroomversnelling gekomen.”

Valente is de landelijke koepel voor maatschappelijke opvang die aanvullende richtlijnen geeft voor medewerkers en cliënten in de verslavingszorg. “In de woonopvang moeten in deze coronatijd de cliënten beschikken over een eigen kamer en eigen sanitair. De dag- en nachtopvang is daarom verhuisd naar de Ambachtstraat in Doetinchem. De buitenslapers krijgen hier een kopje koffie met een broodje en kunnen zich hier douchen. In Beekbergen is een opvanglocatie die volledig voldoet aan de richtlijnen die Valente geeft. In crisistijd leer je je vrienden kennen. Bijvoorbeeld de Stadskamer en RIWIS Zorg en Welzijn hebben ons ontzettend geholpen in de zoektocht naar vervangende opvangruimte die aan de richtlijnen voldoet." Overigens is de opvang aan de Kapoeniestraat gewoon open voor een kop koffie en ontspanningsactiviteiten voor cliënten van Iriszorg.

Toename gameverslaafden

Chris Boven ziet een toename van het aantal gameverslaafden. “Ouders melden zich bij ons omdat zij zich zorgen maken om het gamegedrag van hun kinderen. De dag- en nachtstructuur is verdwenen omdat zij niet naar school kunnen en niet meer van de gamecomputer kunnen afblijven.” Naast de lastige dingen komen er positieve dingen voorbij. “Mensen die bijvoorbeeld verslaafd zijn aan de voetballoterij zien we nu doorpakken. Er wordt al een tijdje nergens meer gevoetbald en die hebben zoiets van ‘hier moet ik doorheen’.” Daarnaast is er een duidelijke afname van geweldsdelicten, maar wel een toename van huiselijk geweld te zien.
“Grootste zorgpunt is hoe lang we dit met ons allen gaan volhouden. Onze cliënten zitten in een isolement. De kans is groot dat de ernst van de problematiek dan groter wordt. Door de werkloosheid zullen er meer daklozen komen met alle gevolgen van dien.” Dat is de duidelijke boodschap die Chris Boven wil meegeven over de gevolgen van het voortduren van deze coronacrisis.

Meer berichten