Foto:
Coronavirus

Welke passie staat bij jou op pauze?

Doetinchem - Door de beperkende coronamaatregelen kunnen we niet meer alles doen wat we normaliter zo graag doen. Een balletje slaan met je tennismaatje, een kopje koffie drinken op een terras, de wedstrijd van je favoriete club bezoeken: het is er even allemaal niet meer bij. Je passie staat letterlijk even in de pauzestand.

In de rubriek 'mijn Passie op Pauze' vertellen plaatsgenoten over de passie die zij momenteel even niet of minder kunnen beleven, maar waar ze zich - wanneer de regels versoepeld zijn - zéker direct weer aan zullen overgeven. Wat mis jij nu het meest in deze tijden van sociale geheelonthouding? Is het de bingo in het buurthuis? Het biertje met je vrienden in de kroeg? De wekelijkse volleybaltraining? Het funshoppen in volle winkelstraten? Ach, er is zo veel om te missen op dit moment. Stuur ons een  e-mail  met een foto van jezelf of vul  hier een kort vragenlijstje in .


MARIKEN VAN DER MEIJDEN (51) is directie-secretaresse/PR-medewerker bij de bibliotheek en woont in Doetinchem. "Wat ik het meeste mis tijdens deze lockdown zijn twee dingen. Als eerste het naar de voetbal en hockeywedstrijden van mijn kinderen en echtgenoot kijken op zaterdag en zondag. Met name op DHC is het altijd vreselijk gezellig in het weekend. En op een gedeelde eerste plaats uiteraard met mijn vriendinnen en vrienden lekker een hapje eten of een koffie/wijntje drinken. Je kan niet meer even spontaan op de fiets springen en een terrasje pakken of ze thuis uitnodigen."
"Waar ik het meest van ga genieten als alles weer mag, is dat ik weer naar de kapper kan én ik het huis weer vol heb met alle vrienden van onszelf en de kinderen die in en uit lopen."


INEKE BAIS van koor Miracle Sound. "Ik mist het meest als ik het heb over het zingen bij Miracle Sound de verbondenheid met elkaar, ondanks Zoom. Ik mis de prachtige zuivere klanken, de harmonieën. Ik mis het lachen tot de tranen over je wangen lopen. Ik mis de tranen van ontroering wanneer we in de diepte gaan bij de teksten van mooie ballads. Ik mis een arm om mij heen wanneer dat gebeurt. Ik mis de after glows die we 1x per maand houden na afloop van een korte repetitie. Hierin zingen we spontaan en borrelen met lekkere hapjes. Ik mis….. álles!""Als het weer mag, ga ik genieten van alle fysieke warmte die er weer mag zijn. Ik ga genieten van het gevoel dat de boeien af mogen, van misschien wat momenten waarin er minder zorgen zijn en weer genieten van het zingen mèt de warme groep meiden van Miracle Sound; Ik ga genieten van het elkaar met warmte in de ogen zien! Ik ga genietenvan de geweldige humor van onze dirigent. Ik wíl genieten!


ESTHER RUESEN, directeur van het Stadsmuseum Doetinchem. "Mijn zus, Monique woont in Middelburg met haar twee kinderen. Dichtbij de zee. Maar het is nogal een eind hier vandaan: voor een kopje koffie niet te doen. Naast dat ik de zee heerlijk vind, ga ik graag naar haar toe. Ik heb namelijk zo'n fijne zus. Of eigenlijk zusje. Want ik blijf de oudste en zij de jongste, ookal zijn we beide (allang) volwassen. Zodra het weer kan ga ik naar haar toe en samen heerlijk naar zee. De Zeeuwse kust. Heerlijk! De hond mee en wandelen, de ochtenden en de avonden zijn het mooist. Een borrel bij het strandpaviljoen of zelf een flesje wijn meenemen en dezon in de zee zien zakken. Als ik het nu zo op schrijf, ben ik er al bijna. Nog even wachten, geduld hebben én vertrouwen, dat laatste heb ik!"Jeanine Jansen. - Copyright FOTO KOCH NL BV

JEANINE JANSEN (52) is leerkracht basisschool en DHC-lid (van bar-, communicatie en evenementencommissie). 

"We stonden in de startblokken om met de tweede helft van het hockeyseizoen te beginnen.Er zouden veel leuke evenementen en wedstrijden de revue passeren. We hadden er zin in en we hadden nog zoveel leuke plannen voor verschillende doelgroepen. Helaas, alles werd gecanceld. Wat ik nu het meeste mis, is de wekelijkse voorbereiding achter de schermen voor elk competitieweekend en de organisatie van verschillende evenementen. Een club verbindt, we hebben allemaal hetzelfde doel; lekker hockeyen! Hierbij speelt betrokkenheid en gezelligheid een grote rol. Dat is wat ik mis, naast het contact met de mensen, even een praatje aan de bar of aan het veld.Gelukkig hebben we binnen de commissies nog regelmatig online contact met elkaar. Zo zorgen we binnen de communicatiecommissie dat we als club positief zichtbaar blijven op social media tijdens de coronacrisis en daarmee proberen we onze leden een hart onder de riem te steken."

"Zodra alles weer mag, ga ik het meest genieten van alle toeloop en onder het genot van een drankje en een hapje op ons terras naar een hockeywedstrijd ga kijken. Ik denk dat we op de club de eerste de beste gelegenheid aangrijpen om er een gezellig feestje van te maken om te vieren dat we weer mogen genieten van elkaars gezelschap en dat we elkaar weer als vanouds kunnen begroeten met een hand, een omarming of een kus."Hans Hissink - Brenda Roos Fotografie

 Hans Hissink  (54) is naast verslaggever van deze krant ook rijksambtenaar, huwelijksambtenaar, presentator en dagvoorzitter. 

Ook zijn passies staan in deze coronaperiode op pauze. En dat brengt een hoop gemis met zich mee.

"Wat mis ik het meest... In willekeurige volgorde ... het avondje uit op De Vijverberg, het gewoon even naar de stad lopen voor een biertje en een live optreden in de kroeg, maar als huwelijksambtenaar mis ik uiteraard ook het voltrekken van huwelijken."

Fantaserend over de periode waarop alle seinen weer op groen staan, zegt Hissink: "Waar ik straks het meest weer van ga genieten: dat ik weer op de fiets stap, koers zet richting De Vijverberg en nadat we dan de supporterskantine zijn uitgeveegd even in de stad een biertje gaan drinken. Dat is goud!"


Ab Brussen (57) is persoonlijk begeleider bij Elver. "Het meest mis ik de sociale contacten en de passie voor het voetbal. Geen entourage op de Vijverberg, waar we hard op weg waren naar de eredivisie en dat door het besluit van de KNVB in dit coronatijdperk, de superboeren een loer wordt gedraaid, door geen promotieregeling toe te passen. Verder mijn passie als scheidsrechter bij mijn cluppie DZC ‘68 en zondag voor de KNVB.
Op werkgebied is het leven voor mijn doelgroep, mensen met een verstandelijke beperking, ook een lastige tijd. De dagelijkse routine ontbreekt en de mensen kunnen niet naar hun werk/dagbesteding en dat vraagt veel in de begeleiding en coaching naar deze mensen. Ze zijn nu continu dagelijks op de woongroep aanwezig en dat geeft veel onduidelijkheid, omdat hun dagelijkse patronen er niet meer zijn en het wegvallen van hun contacten en vooral de fysieke afstand naar familie."

Als het straks weer mag, ga ik als eerste...? "Vooral weer de contacten opzoeken en onder het genot van een biertje de Superboeren aanmoedigen en zaterdag en zondag weer fluiten en mijn corona kilootjes er weer af lopen."


Janny Rensink Laan: "Wat ik vooral mis, is het samenzijn met de kinderen. Kleinkind die je ziet en wilt knuffelen. En dat mag dan niet. Met dochter wil sporten. Mam dat kan niet, de druppels gaan dan verder weg. Ze zit in de verpleging, dus meer risico. De VVN, maar meer nog het zingen met koor Cantadoe. De gezelligheid en het lachen met elkaar. En dan ook zeker de sportschool. Nardy stuurt ons filmpjes, wat we thuis kunnen doen. Maar ook hier het samenzijn en na de training. En als je dan een mail krijgt van koorlid die kok is en die vertelt dat zijn werkgever failliet is en hij geen werk meer heeft, kan ik daar verdrietig van worden. Om maar te zwijgen over de gevolgen voor ondernemers, horeca etc.. Maar toch wil ik positief blijven en denken: Ook hier komen we met zijn allen doorheen."


Willem Maas staat op de tweede rij van onderen helemaal links.

Willem Maas (70) is 'pensionado'. "Het is meest mis ik mijn kleinkinderen en mijn kameraden van het Gaanderens Mannenkoor."

Langzaam aan worden de regels versoepeld. "Als straks alles weer mag, ga ik het meest genieten van lekker zingen, lekker zeuren, een pilsje in de pauze en de verhalen van mijn (klein)kinderen."


Marianne Klein reageerde op de oproep in deze krant om met ons te delen welke passie in deze periode van corona op pauze staat. "Mijn passie op pauze is toneelspelen bij Maskerade te Doetinchem. We zouden in juni optredens hebben, maar helaas. Wat ik mis is het toneel oefenen en mijn speelmaatjes, tekst leren en onthouden. Dat onthouden schiet er nu bij in, doordat je niet oefent."


Janny Jansons (68) organiseert graag vanuit de Protestantse Gemeente Doetinchem allerlei activiteiten waar mensen van binnen en buiten de kerk plezier aan kunnen beleven. "Wat ik nu het meeste mis zijn de wekelijkse meditatieve wandelingen die elke vrijdag vanuit de Slangenburgse kerk worden gehouden. Samen koffie drinken, stil worden, een kaarsje aansteken, en dan eerst een poos in stilte wandelen. En dan de gesprekken met de deelnemers onderweg, het samen brood eten naderhand. Dat geeft veel verbinding. Ook mis ik het samen zingen in de cantorij. En wat ik ook echt heel erg vond is dat de Passietocht die we samen met de muziekschool organiseren niet door kon gaan dit jaar. We hadden een prachtig gelegenheidskoor van 40 mensen en waren al dapper aan het oefenen…

Zodra het verantwoord kan, gaan we weer het bos in elke vrijdag. En als ik ook maar een kleine kans zie dat er volgend jaar wel weer een Passietocht kan worden gehouden, dan neem ik onmiddellijk contact op met de muziekschool! Het liefst weer met een flinke groep koorzangers, want samen zingen en meedoen aan het verbeelden van dit verhaal, dat ook nu nog mensen raakt, vind ik geweldig mooi om te doen.Ria Wiendels - Janneke Roelofs

Ria Wiendels (71) is gepensioneerd en daarvoor werkzaam in een thuiszorgorganisatie. Nu is zij actief bij Kunstcentrum Het Web in Doetinchem. "Ik mis het meest om zomaar ergens op bezoek te gaan. Je moet bij alles nadenken of het kan en mogelijk is." Waar ga je het meest van genieten als straks 'alles weer mag'? "Zomaar spontaan ergens binnen gaan en genieten wat er is. Zonder afspraak te maken. Spontaan ergens gaan koffiedrinken of een lunch gebruiken." Eugene Alofs. - EMRULLAH SEN

Eugène Alofs (60) is accountmanager/Financieel Adviseur Leven en Pensioenen. "Het meest mis ik het niet vrij kunnen bewegen op straat, in winkels en andere gelegenheden waar je nog wel mag komen. Het niet kunnen sporten in de sportschool, naar het voetbal kunnen, bezoeken of bezoek ontvangen van vrienden en kennissen en het niet kunnen bezoeken van de horeca (eetgelegenheden en terrassen). Kortom: het ff gezellig samen zijn! Daarnaast uiteraard het niet door kunnen laten gaan van evenementen in Wehl, die je organiseert, zoals het jaarlijks Dorpsfeest. Dat doet als voorzitter van Stichting WEHL erg veel pijn."

Dus, als straks alles weer mag: "Dan geniet ik het meest van het weer vrij kunnen bewegen en niet steeds hoeven nadenken wat wel of niet mag. Naar dingen toegaan waar je wilt en elkaar weer eens lekker een knuffel geven."


Naam: Huub Lievestro

Leeftijd: 26 jaar

Beroep: Technisch Geneeskundige / Software ontwikkelaar

Wat mis je nu het meest in deze (gedeeltelijke) lockdown? 

In deze tijd van “social distancing” mis ik vooral het samen met anderen bezig zijn. Het wekelijks samen muziek maken bij muziekvereniging De Vriendschap, elk weekend stijldansles bij Citydance, vrijwilligerswerk bij theaterfestival Buitengewoon: dat ligt nu allemaal stil. Ander contact is er alleen nog op afstand: mijn collega’s bij Nedap zie ik via een scherm, en ook de medevrijwilligers van kindervakantiedagen Kneuterkamp ontmoet ik virtueel. 

Waar ga je het meest van genieten als straks 'alles weer mag'? 

Aan de slag met anderen! Het gevoel dat je met een groep mensen ergens aan gewerkt hebt, waar je vervolgens met volle teugen van kunt genieten.


Meer berichten