‘Blij om elkaar weer te zien’


Meike Nusselder van basisschool Dichterbij Doetinchem in het halletje waar de kinderen binnen komen. (foto: Roel Kleinpenning)

De school indeling is zo dat er 2 lokalen per halletje zijn, dus b.v. groep 6 wordt ver deel in A en B groep die krijgen op een dag 2 beide les de een gaat naar links groep 6A en rechts groep 6B.
Meike Nusselder van basisschool Dichterbij Doetinchem in het halletje waar de kinderen binnen komen. (foto: Roel Kleinpenning) De school indeling is zo dat er 2 lokalen per halletje zijn, dus b.v. groep 6 wordt ver deel in A en B groep die krijgen op een dag 2 beide les de een gaat naar links groep 6A en rechts groep 6B. (Foto: Roel Kleinpenning)

‘Blij om elkaar weer te zien’

Doetinchem - De basisscholen gaan vanaf 11 mei weer open, gaf minister-president Mark Rutte aan tijdens de persconferentie. Hoe reageren de scholen hierop? Doetinchems Vizier sprak met Meike Nusselder, directeur van basisschool Dichterbij in de wijk Dichteren in Doetinchem. “We zijn blij elkaar weer te zien. We hebben er zin in.”

door Carla van der Meer

“We hebben als directeuren eerst onderling vergaderd en daarna overleg gehad met onze teams hoe we dit aan gaan pakken”, vertelt Nusselder. “We zitten hier met drie basisscholen in één gebouw. We hebben wel dezelfde aanrijroute, maar we gaan niet in shifts van halve dagen werken. Want dan heb je vier keer per dag dat ouders kinderen komen halen en brengen. We gaan hele dagen lesgeven, maar dan aan verschillende groepen. Dit hebben we ook met de ouders overlegd. We hebben A en B groepen. De ene groep krijgt op maandag en woensdag les, de andere om dinsdag en donderdag. Op vrijdag geven we online les. De noodopvang is wel op alle dagen open. De noodopvang is voor ouders die werken in cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen.”

In de klassen komen de tafels en stoelen verder uit elkaar te staan. “Maar we lezen nergens in de regels terug dat voor kinderen ook de anderhalve meter in acht genomen moet worden”, zegt Nusselder. “We houden wel de anderhalve meter afstand tussen leerkrachten en leerlingen aan. We hebben ervoor gekozen om de groepen niet te splitsen maar om de dag les te geven omdat we de groepen graag compleet hebben. De groepen zitten in principe in één lokaal, maar omdat tekens maar de helft van de groepen aanwezig is, is het lokaal ernaast vrij. Als het nodig is, kunnen we ook nog van dat lokaal gebruikmaken. We kunnen met de lesdagen geen rekening houden dat broertjes en zusjes uit hetzelfde gezin op dezelfde dag les krijgen. De hele lesdagen de groepen sluit ook beter aan op de BSO. Ik heb nog niet alle leerkrachten gesproken, maar we merken dat de leerlingen en leerkrachten het fijn vinden om elkaar weer te zien. Fysiek aanwezig zijn in een klas is toch anders dan elkaar online zien. Maar er zijn ook vragen en wat ongerustheid. De oudere leerkrachten vragen zich af hoe ze het moeten doen. Ze mogen hun eigen kleinkinderen niet zien, maar ze zouden dan wel les gaan geven. We moeten hier respectvol mee omgaan. Als ze willen, mogen ze thuisblijven. We gaan zien hoe zich alles ontwikkelt. We zullen het onderwijs moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Daar moeten we een weg in vinden.” Op 19 mei is de volgende persconferentie van Rutte. Dat is een week nadat de scholen weer open zijn. “We zien dan weer verder”, vindt Nusselder. “We willen eerst die richtlijnen afwachten voordat we weer gymlessen gaan geven en hoe het met de musical van groep 8 gaat. Ik ben er trots op hoe ouders en leerkrachten meedenken. Er is een wederzijds vertrouwen in elkaar. Dat helpt ons door deze periode heen.”

Meer berichten