Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: "Behalve als het... "

In mijn krant las ik: ‘Stoppen van fusie slecht voor de Achterhoek’. Het ging weer over de ziekenhuizen. Toen ik de tekst verder las, begreep ik de mensen rond Winterswijk nog beter dan voorheen. Ik citeer Burgerinitiatief Gezond Oost- Gelderland: “Straks blijven er in de Achterhoek twee minimale voorzieningen over met te weinig capaciteit om medisch optimale kwaliteit te leveren. Specialisten zullen te weinig ingrepen verrichten en voor medici van buiten is de regio dadelijk niet interessant genoeg om te werken. Dit gaat ten koste van de inwoners van de Achterhoek.”

Wij wonen in Doetinchem en zijn voor een sterk ziekenhuis in ónze stad, maar die blijkt slechts mogelijk als Winterswijk gaat inleveren, is ook de conclusie van het burgerinitiatief. De twee belangengroepen zijn het dus helemaal eens: na de fusie kan en zal er geen sprake zijn van twee volwaardige ziekenhuizen.

Laat dat nu de reden van verzet zijn van SKB. De spelregels zijn door een falend bestuur tussentijds aangepast, het lijkt de KNVB wel. De conclusie van de Gelderlander is juist: ‘Burgerinitiatief leek zich te scharen naast behoud SKB, maar daar blijkt geen sprake van’. Niet de medewerkers van beide ziekenhuizen, maar het Santiz bestuur doet inwoners van de Achterhoek ernstig tekort. Er was een prima samenwerking tussen hardwerkende huisartsen, verpleegkundigen en ziekenhuisartsen van beide ziekenhuizen. Door verborgen agenda’s van Santiz bestuurders komt ook die samenwerking in gevaar.

Het maximaal haalbare lijkt nu, het vertrouwen op de werkvloer in elkaar te herwinnen. Het is immers niet zo raar dat Winterswijk (zoals vastgelegd) net als wij een volwaardig ziekenhuis wil. Ik denk aan een van mijn kleinzoontjes van 9 die pas geleden kijkend naar het Journaal zei: “Ik vind dat ze mensen onder de 55 eerder een plaats moeten geven op de I.C. dan héél zieke oude mensen", en na even denken... "behalve als het je eigen oma of opa zijn.”

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden