Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Domus

Burgemeester, een aantal jaren was er veel onrust rond Domus in Wehl, het opvanghuis van het Leger des Heils. Hoe is de situatie daar nu?

Burgemeester, een aantal jaren was er veel onrust rond Domus in Wehl, het opvanghuis van het Leger des Heils. Hoe is de situatie daar nu?

“Op dit moment is er rust in Wehl rond Domus. In het najaar is men met stille trom vertrokken en het pand staat nu leeg. De eigenaar is een particulier van buiten de gemeente. De huurtermijn is binnenkort afgelopen. Wij zijn erg benieuwd wat er nu met dit markante gebouw gaat gebeuren. Met de Dorpsraad Wehl hebben wij al contacten hierover.”

Hoe heeft de veiligheidssituatie zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?

“Die heeft zich vanaf het begin in 2010 verslechterd. In het begin bestond de doelgroep uit daklozen uit de regio, maar aan het eind waren er mensen van buiten de regio met een meervoudige problematiek, vooral verslaving. In 2018 en 2019 sloeg de vlam in de pan en pikte de omgeving van Domus het niet langer. De verandering van het gebruik door het Leger voltrok zich vrij ongemerkt. De bijzonderheid van de locatie in Wehl was dat die midden in het dorp lag. Vaak liggen soortgelijke instellingen elders meer geïsoleerd."

Wanneer kan er nu definitief een streep onder de Domus kwestie gezet worden? 

"Voor de raad is het nu min of meer afgerond. We moeten wel een lering trekken uit wat er gebeurd is en nadenken over hoe je hiermee omgaat als zich weer een dergelijke situatie zou voordoen. In een relatief kleine gemeenschap komt dit natuurlijk nog harder aan dan ergens anders."

Is het niet onze sociale plicht kwetsbare mensen een dak boven het hoofd te bieden?

"Dit soort problematiek is in vergelijking met vroeger ernstiger geworden. De opvang was toen ook anders. Men zoekt nu meer naar het terugbrengen van de betrokken mensen in de samenleving. Soms lukt dat, maar lang niet in alle gevallen."

Hoe was de relatie met het Leger des Heils?

“Tussen de gemeente en het Leger was een convenant afgesloten. In de zomer van 2018 waren er kort na elkaar een paar incidenten. Daarna was in Wehl het draagvlak voor Domus weg. Het Leger heeft, met enige aandrang van onze kant, toen besloten om deze voorziening weg te halen. Ze hebben dus uiteindelijk zelf het besluit genomen om uit Wehl weg te gaan. Communicatie was overigens niet hun sterkste kant.”


Komt er een vergelijkbare opvang terug in Wehl of elders in de gemeente?

“We hebben aardig wat plekken voor beschermd wonen in de gemeente en doen al wel het een en ander. Je kunt niet uitsluiten dat er in de toekomstweer iets dergelijks op ons af komt. Van de Domus kwestie hebben we wel wat geleerd. Een daarvan is dat je als overheid niet alle risico’s moet willen uitsluiten.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden