Vriendschap


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Vriendschap

Een goede buur is beter dan een verre vriend, u kent het gezegde. Toch prijzen wij ons gelukkig ook al 60 jaar een aantal echte vrienden te hebben. We kunnen elkaar tot midden in de nacht wakker maken als we elkaar nodig hebben.

Echte vrienden blijven vrienden ook als er iets mis gaat. Mijn Pa zei vroeger: 'één fout is niet erg, eenvoud siert de mens'. Hij was van de mooie uitspraken. Als hij iets bijzonders had gedaan zei hij: 'zo, dat is andere koffie….dan thee'. Zeker weten dat hij zich in deze coronatijd prima gered zou hebben. Hij had nooit moeite zich aan te passen, alleen gemekker zonder reden: daar kon hij niet tegen.

Ik moet daar aan denken omdat er blijkbaar toenemende spanningen zijn in huiselijke kring omdat men zoveel op elkaars lip zit. Wij herkennen ons daar niet in. Ooit hoorde ik Pa tegen een collega zeggen: 'Mannen willen geen commentaar op alles wat ze doen, dat krijgen de meesten al genoeg op het werk'.

Als we thuis zijn willen ze op z’n minst het idee hebben dat we zelf iets kunnen bepalen. Dus als een partner dat begrijpt zijn we helemaal blij, kunnen we af en toe gewoon zonder commentaar een wind laten. Goed voorbeeld doet goed volgen hoop ik, daarom zeg ik bij een voorstel of een concepttekst altijd: "Schiet er maar op."

En jawel hoor, vorige week werd er terecht op een onderdeel in mijn column geschoten. Ik schreef dat het gratis koningsnachtconcert van DES, Sabine Elfers en Mooi Koor Man niet door was gegaan. Alleen had ik twee muziekgezelschappen verwisseld. DES moest uiteraard ‘De Vriendschap’ zijn.

Mijn excuses voor die stomme fout. Ik wist wel beter, vorige jaren zong ik immers al samen met De Vriendschap, die ik dan ook niet wil verliezen.

Goed gaon.

Meer berichten