Ben Beijer bekijkt 't anders: Welkom


Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Welkom

Vrijdag kreeg ik een mailtje van een goede (oud-) kennis dat zij het mooie dorp Etten verruild hebben voor de stad Doetinchem. We zien meer leeftijdgenoten naar de stad trekken om te genieten van de voorzieningen die Doetinchem rijk is.

De binnenstad ziet er in deze coronatijd natuurlijk minder aantrekkelijk uit met al die lege terrassen, maar toch.

Ook wij denken aan de gezondheid, maar verlangen net als u weer snel te kunnen genieten van gezellige terrasjes en de overige voorzieningen. Als wij ‘s avonds door de binnenstad lopen om de drukte van overdag te ontwijken ziet het er echter troosteloos uit.

Vooral het zwerfafval voelt niet als een warm welkom. De mensen van Buha doen hun best, en toch heb ik af en toe het idee door een achterstandswijk te lopen in plaats van LKKR te genieten.

Die lelijke planken op de grote banken versterken dat beeld. Goede bedoelingen neem ik aan, want blijkbaar vindt men dat wij de verantwoording niet aan kunnen, uit elkaar te gaan zitten. De straten liggen zeker bij mooi weer vooral tegen het eind van de dag vol koffiebekers, snack- en ijsbakjes.

De ijssalons en andere loketverkopers hebben voldoende afvalbakken bij de uitgifteplaatsen staan, maar aangezien gasten niet op het terras mogen zitten en afstand moeten houden verplaatst men zich noodgedwongen naar andere plekken.

In de binnenstad staat een aantal mooi gestileerde ‘open’ afvalbakken die kleiner en onhandiger zijn dan die in onze keuken. Die afvalbakken zitten propvol en dus plaatsen de mensen de afval op de randen of bij de bakken. De wind en de kraaien zorgen vervolgens dat de binnenstad vol rotzooi komt te liggen.

Het is misschien een idee om extra afvalbakken te plaatsen en die lelijke planken op de banken op te laten vrolijken door creatieve jongelui. Zo krijgen onze gasten en inwoners het gevoel dat ze ( straks) weer welkom zijn in onze gezellige binnenstad.

Goed gaon.

Meer berichten